Prema oblikovanju organizacijske strukture knjižnice

Antal Balog

Cilj ovoga rada jest objasniti i razgraničiti pojmove koji se odnose na organizaciju, departmentalizaciju, organizacijsku strukturu, njene elemente i dimenzije, unutarnje i vanjske čimbenike koji na nju utječu. Nadalje, cilj mu je pridonijeti boljem razumijevanju organizacijske strukture knjižnice kao okvira upravljačkih i rukovodnih funkcija. Time se postavljaju osnove za operativno oblikovanje odnosno poboljšanje organizacijske strukture knjižnice.

Pristup/metodologija/oblikovanje. Nakon uvodnog objašnjenja pojmova iz područja organizacije, slijede dvije razine klasifikacije djelatnosti u knjižnici; prva, na knjižnične i neknjižnične, a druga razina na opće i posebne djelatnosti. Rasprava o organizacijskoj strukturi knjižnice započinje s objašnjenjem elemenata organizacijske strukture, zatim departmentalizacijom poslova i radnih zadatka, dimenzijama organizacijske strukture, čimbenicima koji utječu na izbor i oblikovanje organizacijskih struktura knjižnice, a završava s razmatranjem vrsta organizacijskih struktura koje su primjerene poslovanju knjižnica. U nastavku teksta opisana su dva modela organizacijske strukture knjižnice. Prvi modele ima tradicijska obilježja, a drugi suvremenija odnosno poboljšana obilježja organizacijske strukture. U radu je korištenja metoda promatranja i analize postojećih organizacijskih struktura knjižnica, njihova usporedba s organizacijskim strukturama pravnih osoba sličnih djelatnosti.

Rezultati rada pridonose boljem razumijevanju elemenata i dimenzija organizacijske strukture te čimbenika koji utječu na njen izbor oblikovanje i prilagođavanje suvremenim zahtjevima unutarnjeg i vanjskog okruženja knjižnice.

Praktična primjena. Sadržaj ovoga članka može pomoći knjižničarima i njima srodnim profesijama u razumijevanju organizacijske strukture knjižnica te im olakšati pripremu i provođenje potrebnih organizacijskih promjena i prilagodbi novim društvenim okolnostima i tehnologijama, poglavito informacijskim i komunikacijskim.

Društveni značaj ovog članka implicira bolje razumijevanje i funkcionalnu primjenu spoznaja organizacijske znanosti u organizacijskom ponašanju knjižnice kao javne ustanove od posebnog društvenog interesa osobito u kulturi, odgoju, obrazovanju, znanosti, informiranju, gospodarstvu i provođenju slobodnog vremena.

Originalnost i vrijednost ovog rada ogleda se u povezivanju teorijskih razmatranja organizacijskih struktura s praktičnom primjenom organizacijskog oblikovanja knjižnica u Republici Hrvatskoj.

Kako citirati
Balog, A. (2021). Prema oblikovanju organizacijske strukture knjižnice. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 63(1-2), 83–108. https://doi.org/10.30754/vbh.63.1-2.789
Biografija autora

Antal Balog, Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić

Antal Balog rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je 1982. godine organizacijske znanosti na Ekonomskom fakultetu u Subotici Univerziteta u Novom Sadu. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku završio je 2002. godine poslijediplomski magistarski znanstveni studij Planiranje i politika razvoja organizacija. Na Gordon-Conwell Theological Seminary u South Hamiltonu u Mas­sachusettsu u Sjedinjenim Američkim Državama završio je 2007. godine trogodišnji doktorski studij primijenjene teologije Missions & Cross-Cultural Studies. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku doktorirao je 2012. godine na znanstvenom polju ekonomije. Objavio je više knjiga te znanstvenih i stručnih članaka iz ekonomije, teologije te iz drugih područja svojih interesa. Radio je u grafičkoj industriji, u državnoj upravi i pravosuđu, u nakladništvu te u srednjem i visokom obrazovanju. Obavljao je različite poslove: komercijalista, upravni i stručni referent, pročelnik državnog ureda za gospodarstvo, stečajni upravitelj, stručni savjetnik za investicije malih i srednjih poduzeća, ravnatelj, srednjoškolski i visokoškolski nastavnik te prodekan. Bio je osnivač ili suosnivač nekoliko nevladinih organizacija, gospodarskih subjekata te financijskih institucija. Na Veleučilištu s pravom javnosti Baltazar Zaprešić u Zaprešiću predaje nekoliko kolegija: Ekonomska sociologija, Osnove menadžmenta, Menadžment ljudskih potencijala, Poslovna politika poduzeća, Ekonomska politika, Temelji poreznog sustava, Operativno planiranje, Poslovna etika, Poduzetništvo i poslovni planovi, Menadžment projekta i portfelja. Živi i radi u Osijeku. Oženjen je i otac troje djece.

Bibliografija: Hrvatska znanstvena bibliografija <https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=254662>

CV: Tko je tko u hrvatskoj znanosti: <https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=9861>

Reference

Balog, A. Prema teorijskim ishodištima i primjeni modela u knjižnicama. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 62, 2(2019), str. 65-87.
Nacionalna klasifikacija djelatnosti 2007 – NKD 2007. [citirano: 2020-01-29]. Dostupno na https://www.dzs.hr/App/NKD_Browser/assets/docs/NKD_ 2007_struktura.pdf.
Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti. // Narodne novine 17, 365(2019). [citirano: 2020-01-29]. Dostupno na https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2019_02_17_356.html.
Standardi za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj. // Narodne novine 58, (1999). [citirano: 2020-01-29]. Dostupno na https: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1999_06_58_1071.html.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagreb, Uredi za nakladnike. [citirano 2020-01-28]. Dostupno na http://www.nsk.hr/category/nakladnici/.
Sudski registar Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. [citirano: 2020-01-29]. Dostupno na https://www.dzs.hr/App/NKD_Browser/assets/docs/NKD_ 2007_struktura.pdf.
Drucker, P., prema Jeager, A. u knjizi Braut, R. Jeager, A. Novak, M. Priručnik o organizaciji poduzeća. Zagreb: Informator, 1962. Str. 125.
Novak, M. Organizacija rada u socijalizmu. Zagreb: Informator, 1989. Str. 153-155.
Gordon, J. R.; Mondy, R. W.; Sharplin, A.; Premeaux, S. R. Management and Organizational Behaviour. Boston: Allyn and Bacon, 1990. str. 213.
Sikavica, P.; Bahtijarević-Šiber, F.; Pološki Vokić, N. Temelji menadžmenta. Zagreb: Školska knjiga, 2008. Str. 349-358.
Sikavica, P. Organizacija. Zagreb: Školska knjiga, 2011. Str. 56-73.
Jurina, M. Organizacija i menadžment. Zaprešić: Visoka škola za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti Baltazar Adam Krčelić, 2011. Str. 42.
Buble, M. Osnove menadžmenta. Zagreb: Sinergija. 2006. Str. 189-194.
Vodič kroz znanje o upravljanju projektima (vodič kroz PMBOK®). Zagreb: Mate i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, 2011. Str. 5.
Knjižnice grada Zagreba. Liste projekata. [citirano: 2020-01-29]. Dostupno na http://www.kgz.hr/hr/nasi-programi/projekti-16507/16507.
Zekić, Z. Projektni menadžment: upravljanje razvojnim promjenama. Rijeka: Ekonomski fakultet u Rijeci, 2010.
Lucas, H. L. jr. The T-form organization. San Francisco: Jossey-Bass, 1996.
Gordon, J.R., Mondy, R. W., Sharplin, A., Premeaux, S. R. Management and organizational behavior. Boston: Allyn & Bacon, 1990. Str. 258-259.