• Novosti
  • / In memoriam – Tefko Saračević (1930. – 2024.)

In memoriam – Tefko Saračević (1930. – 2024.)

Dana 5. listopada 2024., preminuo je prof. dr. sc. Tefko Saračević, profesor emeritus Sveučilišta Rutgers u SAD-u i ugledni znanstvenik svjetskog glasa. Sveučilište u Zadru dodijelilo je profesoru Saračeviću počasni doktorat znanosti doctoris honoris causa 2011. godine za njegov izniman doprinos razvoju Odjela za knjižničarstvo, današnjeg Odjela za informacijske znanosti, te za njegovu kontinuiranu suradnju s hrvatskim akademskim ustanovama.

Profesor Saračević bio je predsjednik Američkog udruženja za informacijske znanosti i tehnologiju (ASIST) u periodu od 1990. do 1991. Godine, glavni urednik prestižnog časopisa Information Processing & Management čak 23 godine (od 1985. do 2008.) te idejni začetnik međunarodne konferencije LIDA koja od 2000-e dovodi ugledne predavače iz mnogih zemalja te promiče ulogu knjižnica u digitalnom okruženju.

Za svoj izniman doprinos profesor Saračević dobio je brojne nagrade i priznanja, uključujući Nagradu za životno djelo Američkog udruženja za informacijske znanosti 1995. godine te prestižnu Nagradu Gerald Salton za znanstvenu izvrsnost kao jedan od najcitiranijih autora u području informacijske znanosti. Cijenimo njegove poticaje na istraživanja u hrvatskim knjižnicama, poglavnito u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Njegov doprinos razvoju knjižničarstva i informacijske znanosti u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni iznimno je cijenjen, poglavito njegov pristup studentima i mladim kolegama kojima je nesebično prenosio svoje znanje i poticao ih na stalno obrazovanje, uključujući doktorske studije.

Povratak na novosti
»