- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  41. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva
41. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva

Mjesto održavanja: Hotel „Zora“ Primošten 12.10.2016 - 15.10.2016
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo
Suorganizatori: Knjižničarsko društvo Šibenik, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Prijava sudjelovanja

Program Skupštine

Tema Skupštine:

Knjižnice: fizički, virtualni i pravni prostor za usluge i korisnike

Podteme Skupštine:

  • Od hibridne prema digitalnoj knjižnici;
  • Knjižnice kao prostor i zelena knjižnica;
  • Pokazatelji za vrednovanje knjižnica;
  • Odnos knjižnica i osnivača;
  • Rad regionalnih društava;
  • Nakladnička djelatnost HKD-a

Knjižnice u svijetu imaju značajnu ulogu u kulturnom, obrazovnom i društvenom razvoju. U okviru Europske unije knjižnice imaju veliki značaj s obzirom na postulate razvoja i razumijevanja raznolikosti i interkulturalnog dijaloga, slobode izražavanja, ljudskog dostojanstva, solidarnosti i tolerancije.

Knjižnice se mijenjaju iz tradicionalnih čuvarica znanja u moderne institucije koje nude informacije dostupne na različitim medijima i u kojima je usmjerenost na korisnika i slobodan pristup informacijama najvažnije usmjerenje. Knjižnice svih vrsta dio su multikulturalnog društva i znače demokratski, kulturni, obrazovni i društveni razvoj. Nova uloga knjižnica u digitalnom dobu vrlo je jasno naznačena već 2000. godine u Smjernicama za zakonodavstvo i knjižnice u Europi koju je donijelo Vijeće Europe i EBLIDA što kasnije potvrđuje i Manifest za digitalne knjižnice. Europski ured za knjižnice, informacijske i dokumentacijske udruge (EBLIDA) ulaže napore da europski građani i u digitalnom okruženju imaju pravo na čitanje, te nizom svojih projekata, dokumenata, inicijativa i akcija, usmjerenih velikim dijelom na osuvremenjavanju zakonskih okvira za djelovanje, nastoji osigurati to građansko pravo.

Također, prema nacrtu Strategije hrvatskog knjižničarstva za razdoblje 2015.-2020 smatra se da je knjižnična djelatnost od posebnog društvenog interesa za Republiku Hrvatsku. U doba stalnih i brzih promjena, vremenu globalizacije, knjižnice trebaju naći načine kako bi korisnicima osigurali slobodan pristup sadržajima, informacijama i kulturi svim građanima. Kako bi se korisnicima omogućio slobodan pristup knjižničnim uslugama, građi i informacijskim izvorima, potrebno je kontinuirano razvijati i širiti mrežu knjižnica ponudom stacionarnih, pokretnih i elektroničkih knjižničnih usluga, kako bi one bile ravnomjerno dostupne svim građanima RH. Omogućiti besplatne i svima dostupne knjižnične usluge jedan su od glavnih preduvjeta za slobodan pristup knjižničnoj građi i informacijskim izvorima, te u širem smislu znanstvenoj građi i kulturnoj baštini. Razvojem postojećih i uvođenjem sve većeg broja elektroničkih usluga sustavno poboljšavati mogućnosti korištenja kulturne baštine, stručne, znanstvene, književne i popularne građe te osigurati optimalnu potporu znanstvenoistraživačkom i nastavnom radu, cjeloživotnom učenju na svim razinama sustava formalnog i neformalnog obrazovanja te sustavno poticati čitanje za osobne potrebe i razonodu. Da bi se postigli rezultati zacrtani Strategijom razvoja, nužno je razmisliti o temama suradnje regionalnih društava, odnosa knjižnica s osnivačem, pitanjima vezanima uz programe stručnog obrazovanja i usavršavanja knjižničara a koje bi se odrazile i na kontinuiranim osposobljavanjem korisnika za korištenje svih vrsta informacijskih izvora i na razrađene kriterije vrednovanja rada knjižnica i usluga

Programski odbor: Astrid Grobenski-Grgurić, Ljiljana Krpeljević, Dina Mašina, Marijana Mišetić, Mila Perasović, Irena Pilaš, Alka Stropnik, Zrinka Udiljak Bugarinovski, Danijela Živković
Organizacijski odbor: Nada Avakumović, Melinda Grubišić Reiter, Dunja Holcer, Vilijam Lakić, Blaženka Peradenić-Kotur, Kristina Romić, Marija Šimunović, Vesna Špac.


Kotizacija (materijali za Skupštinu, koktel dobrodošlice, osvježenja u pauzama i svečana večera 13. listopada 2016.)

Prijave za izlaganja, radionice, okrugle stolove i postere otvorene su do 15. lipnja 2016.

INFORMACIJE O SMJEŠTAJU
Hotel „Zora“ Primošten, Raduča 11, 22202 Primošten

Cijene smještaja za sudionike Skupštine (boravišna pristojba nije uključena u cijenu i plaća se sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi)

Noćenje s doručkom, dvokrevetna Comfort soba (PDV uključen u cijenu) 205,00 kn
Noćenje s doručkom, jednokrevetna Comfort soba (PDV uključen u cijenu) 277,00 kn

Nadoplata za uslugu polupansiona (smještaj, doručak i večera) iznosi 38,00 kn po osobi i danu.
Nadoplata za uslugu punog pansiona (smještaj, doručak, ručak i večera) iznosi 114,00 kn po osobi i danu.

Sudionici Skupštine sami se prijavljuju za rezervaciju smještaja u hotelu „Zora“ putem hotelske web stranice.
VAŽNO - prilikom rezervacije potrebno je upisati kod HKD2016 za rezervaciju smještaja po dogovorenom cjeniku.

 

SPONZORI:

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -