- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u inozemstvu  //  9. Međunarodni stručni skup : 'Knjižnica - središte znanja i zabave'
9. Međunarodni stručni skup : 'Knjižnica - središte znanja i zabave'

Mjesto održavanja: Terme Dolenjske Toplice 16.09.2013 - 17.09.2013
Organizator: Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto i Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca

Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto i Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca najavljuju dvodnevni međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«, koji će se održati 16. I 17. rujna 2013. u Dolenjskim Toplicama. Skup organiziramo devetu godinu zaredom, kao rezultat dugogodišnje i uspješne suradnje dviju knjižnica.

Tema ovogodišnjeg skupa je »Knjižnica kao čimbenik društvenih promjena«.

Knjižnica u suvremenom društvu predstavlja prostor koji odražava i aktivno oblikuje moderno društvo. Javna je ustanova koja promovira demokraciju, rast i razvoj, stoga mora biti sposobna brzim prilagodbama i praćenju aktualnih društvenih promjena. Istovremeno, knjižnice moraju očuvati i svoju ulogu stabilnih i vjerodostojnih ustanova koje u svim situacijama podupiru obrazovne, kulturne, informacijske i društvene potrebe svih stanovnika.

Kao što je navedeno u Strategiji razvoja slovenskih narodnih knjižnica 2013 – 2020., društvene promjene u našem okruženju diktiraju potrebu i za promjenama knjižničnih usluga, te o tome, kako knjižnica stanovnicima može dodatno pomoći u kreiranju uspješnog življenja u promijenjenim okolnostima i omogućiti im uvjete za osoban razvoj i aktivno sudjelovanje u društvu.

Na skupu ćemo pokušati odgovoriti na pitanja jesu li knjižnice spremne za promjene koje donosi vrijeme globalne krize i jesmo li učinkovito prilagodili svoje aktivnosti, kojima pomažemo ublažiti učinke krize i razvijati svijest građana o ravnopravnosti. To su, npr. sljedeće aktivnosti:

  • razvijanje svijesti građana o društvenim i političkim prilikama u kojima žive, kao što su: rješavanje nezaposlenosti, problem nejednakosti, siromaštvo, socijalna isključenost, poštivanje ljudskih prava itd.
  • spriječavanje netolerancije, kao što su seksizam, rasizam, ksenofobija, homofobija
  • provedba programa za unaprijeđenje funkcionalne i informacijske pismenosti
  • korištenjem literature potaknuti šire kulturno obrazovanje i umrežavanje, što pridonosi većoj uključenosti, integraciji i raznolikosti
  • poticanje čitanja, kritičkog mišljenja i kreativnosti
  • poticanje međugeneracijske solidarnosti
  • pružanje sigurnog i ugodnog prostora svim dobnim i socijalnim skupinama itd.

Pozvani izlagači skupa su aktivni stručnjaci iz područja knjižničarstva, pedagogije, sociologije i psihologije iz Slovenije i Hrvatske.

Cilj skupa je razmjena mišljenja, ideja, prijedloga i primjera dobre prakse za daljnji kvalitetan razvoj struke na području rada s korisnicima u Sloveniji i Hrvatskoj.
 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -