- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  10. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama: Utjecaj globalne ekonomske krize na knjižnice i slobodan pristup informacijama
10. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama: Utjecaj globalne ekonomske krize na knjižnice i slobodan pristup informacijama

Mjesto održavanja: Zagreb, Knjižnice grada Zagreba, Starčevićev trg 4 10.12.2010
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo i Katedra za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Program
Formular za prijavu

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva, Radna grupa za javno zagovaranje Hrvatskoga knjižničarskog društva te Radna grupa za pravne i srodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedra za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu organiziraju 10. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama i slobodi izražavanja Utjecaj globalne ekonomske krize na knjižnice i slobodan pristup informacijama kako bi se razmotrilo u kojoj je mjeri ekonomska kriza zahvatila hrvatsko knjižničarstvo te na koji način može utjecati na slobodan pristup informacijama u knjižnicama.
Utjecaj globalne krize na poslovanje knjižnica uzima maha u svim zemljama svijeta koje su zahvaćene ekonomskom krizom. Recesija je prisutna i u hrvatskom gospodarstvu, a sudeći prema upozorenjima knjižničarskih društva širom svijeta, financijska kriza, koju već osjećaju i knjižnice u Hrvatskoj, narednih bi godina mogla imati još nepovoljniji utjecaj.
Američko udruženje knjižničara (ALA) upozorava na ubrzano zatvaranje knjižnica i drastično smanjivanje državnih fondova. Uglavnom su na udaru javne knjižnice, ali ekonomska kriza sve više utječe i na poslovanje visokoškolskih knjižnica na što nas upozoravaju i pojedina knjižničarska društva u zapadnoj Europi (Engleska, Irska). U Hrvatskoj su zasad pogođene visokoškolske i specijalne knjižnice, ali se može dogoditi da zbog štednje proračunskih sredstva i druge knjižnice budu prisiljene smanjiti nabavu građe i ograničiti programe.
Budući da je 2010. godina proglašena Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, smatramo da je važno sagledati na koje bi se sve načine globalna ekonomska kriza mogla odraziti na knjižnice i njihove korisnike. Postavlja se pitanje što učiniti da se građanima, pogođenim padom standarda i nezaposlenošću, osigura dostignuta razina usluga te ponude nove besplatne usluge i izvori informacija u knjižnicama, tim više što najnovije studije iz svijeta upozoravaju na sve veći broj korisnika koji su prisiljeni tražiti informacije vezane uz zapošljavanje i svakodnevnu egzistenciju.
Cilj 10. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama je s jedne strane upozoriti financijere i uprave knjižnica da smanjivanje sredstava za pojedine programe knjižnica može dovesti u pitanje dostignute standarde u osiguravanju slobodnog pristupa informacijama i ispunjavanje temeljnih zadaća knjižnica, a s druge, razmotriti mogućnosti jačanja suradnje, bilo kroz razmjenu postojećih izvora informacija ili kroz objedinjavanje programa, kako bi se u trenutku kada smanjivanje sredstava za knjižnice dovodi ne samo do mijenjanja temeljnih postavki vezanih uz zbirke tiskane i elektroničke knjižne i neknjižne građe, već i do smanjenja usluga, pokušali spriječiti negativni trendovi.
Kroz izlaganja domaćih i stranih stručnjaka te raspravu sudionika razmotrit će se stanje u hrvatskom i svjetskom knjižničarstvu i predložiti zaključci kao smjernice za, u promijenjenim ekonomskim uvjetima, moguće djelovanje knjižnica kao ustanova koje olakšavaju pristup izvorima informacija i uslugama te promiču socijalnu uključenost i služe cjelokupnoj zajednici.

Programski i organizacijski odbor:

Edita Bačić
Alemka Belan-Simić
mr. sc. Lorenka Bučević-Sanvincenti
Prof. dr.sc. Aleksandra Horvat


Formular za prijavu

Prezime
 
Ime
 
     
Ustanova
 
Adresa
 
Poštanski broj
 
Grad
 
OIB:  
     
Kontakt tel/mob:
 
e-mail
 

Kotizacija:

 
Do 20. studenog 2010
Od 21. studenog do 1. prosinca 2010
za članove HKD-a
150,00 kn
200,00 kn
za nečlanove
200,00 kn
250,00 kn

Rok za prijave:
1. prosinca 2010. Nakon 1. prosinca 2010. prijave se neće zaprimati.
Kotizaciju molimo uplatiti na žiro račun Hrvatskoga knjižničarskog društva 2360000-1101451830 ; OIB 81889785066,  s naznakom "za 10. okrugli stol". Nakon primljene uplate HKD će izdati račun i poslati ga na navedenu adresu. Uz radne materijale za okrugli stol, u kotizaciju je uključeno i osvježenje.

Redovni studenti bibliotekarstva oslobođeni su plaćanja kotizacije.


- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -