- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST (19.02.2018)

Vezano uz medijske istupe saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, usmjerene protiv Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), ovim putem obraćamo se javnosti zbog zaštite dostojanstva, digniteta i ugleda HKD-a.

HKD je neprofitna strukovna udruga koja kontinuirano i vrlo uspješno djeluje od 1940. godine i tijekom cijelog tog razdoblja HKD je djelovao kao nepristran entitet čiji članovi nisu podlijegali političkim ili medijskim pritiscima.

Dugogodišnji rad HKD-a usredotočen je isključivo na razvoj struke u skladu sa svjetskim trendovima, uz uvažavanje lokalnih prilika te HKD tijekom svih godina postojanja nikada nije zauzimao političke ili svjetonazorske stavove jer to nije svrha njegova postojanja i kosi se sa temeljnim dokumentom HKD-a, Statutom.

Članovi HKD-a stručnjaci su i znanstvenici iz područja knjižničarstva i informacijskih i komunikacijskih znanosti, koji u HKD-u djeluju kroz regionalna knjižničarska društva te stručna tijela, pri tome poštujući temeljna načela struke i Etički kodeks koji počivaju na pravu pristupa informacijama svima, otvorenosti za sve pripadnike zajednica u kojima djeluju, bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost i razvoju usluga za sve građanke i građane Republike Hrvatske. Članovi HKD-a u svom se stručnom i znanstvenom, svakodnevnom radu ne vode dnevnopolitičkim pitanjima i osobnim svjetonazorskim stavovima što je jedno od naših najvrjednijih obilježja.

HKD svoje odluke donosi na demokratski i transparentan način propisan Statutom i nizom pravilnika. Svi članovi HKD-a imaju pravo i mogućnost predlaganja osnivanja stručnih tijela unutar HKD-a, ukoliko procijene da je potrebna promjena ili proširenje uobičajenih aktivnosti, ali odluka o osnivanju novog stručnog tijela vrlo je ozbiljna odluka koja, do konačnog usvajanja, mora proći čak četiri stručno-upravljačke razine unutar strukture HKD-a (sekcija, Stručni odbor, Glavni odbor, Skupština) i tek se po usvajanju na Skupštini može primijeniti u radu HKD-a. Na sve četiri razine odluke se donose natpolovičnom većinom i na sve četiri razine o prijedlozima vrlo otvoreno i bez ustezanja raspravljaju stručnjaci i znanstvenici iz područja knjižničarstva i informacijskih i komunikacijskih znanosti.

Važno je i naglasiti kako kao neprofitna strukovna udruga, HKD nema ingerencije niti ovlasti svoje odluke nametati knjižnicama. HKD nije osnivač knjižnica niti zakonodavac već udruga koja se isključivo bavi razvojem i zaštitom struke.

Iz toga razloga, ovim putem želimo izraziti zabrinutost nad činjenicom da je jedna politička stranka, kroz djelovanje i izjave saborskog zastupnika Zekanovića, pokušala izvršiti politički i medijski pritisak na jednu strukovnu udrugu, njene članove i vodstvo, u ovom slučaju HKD, a vezano uz prijedlog osnivanja nove radne grupe unutar Stručnog odbora i Sekcije za narodne knjižnice, a koja bi se bavila LGBTIQ tematikom sa stručnog knjižničarskog stajališta, i koji je, poštujući sve procedure propisane dokumentima HKD-a, regularno stigao od strane članova HKD-a, opravdavajući svoje postupke nametanjem političke agende s kojom se ne slažu, a pri tom su učinili upravo ono protiv čega su se „borili“, odnosno pokušali su HKD-u nametnuti svoju političku agendu kako bi navodno zaustavili tuđu.

Količina dezinformacija, netočnosti i informacija izvađenih iz konteksta, objeđivanje članova upravnih tijela HKD-a uz insinuacije o njihovim postupcima i ponašanju, jasno imputiranje neetičnog i nemoralnog ponašanja članova upravnih tijela HKD-a, te neinformirano i neutemeljeno ocjenjivanje rada HKD-a, navedenih u priopćenju koje je poslano u javnost, pokazuje kako saborski zastupnik Zekanović i osobe koje ga podupiru, a koji su pokušali izvršiti pritisak na HKD i njegove članove diljem Hrvatske, ne poznaju niti temelje poslovanja i rada HKD-a kao niti najosnovnije temelje knjižničarstva kao struke, ali se, unatoč tome, ne libe koristiti pritiscima na članove HKD-a i javnost kako bi poduprli svoju političku agendu.

Na sjednici Stručnog odbora HKD-a, održanoj 16. veljače 2018. godine, prijedlog osnivanja nove radne grupe nije prihvaćen (10 glasova ZA, 11 glasova PROTIV, 6 glasova SUZDRŽANIH), ali ne kao posljedica pokušaja političkog pritiska saborskog zastupnika Zekanovića, njegovih pristaša i simpatizera, već kao rezultat argumentirane rasprave članova Stručnog odbora, kao što je i uobičajeno na sjednicama svih stručnih i upravnih tijela HKD-a. Treba napomenuti i kako je na ovoj sjednici ovo bila tek jedna u nizu točaka Dnevnog reda.

Neprihvatljivim smatramo i pokušaj saborskog zastupnika Zekanovića da odluku članova Stručnog odbora HKD-a pripiše sebi, stranačkim i medijskim pritiscima te tako prikupi političke bodove i pokuša utjecati na rad i odluke jedne ozbiljne, etablirane neprofitne strukovne udruge koja se vrlo aktivno, uspješno i promišljeno bavi svojim područjem interesa već više od 70 godina i zbog čijih su nastojanja i rada njegovih članova dosezi hrvatskog knjižničarstva u rangu sa svjetskima, koja je poštovan član međunarodnih udruga i čiji su članovi priznati stručnjaci, inovatori u području knjižničarstva, znanstvenici, intelektualci, autori brojnih znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim publikacijama, te dobitnici cijelog niza domaćih i međunarodnih priznanja.

HKD je uvijek bio i ostat će nepristrana strukovna udruga predana razvoju hrvatskog knjižničarstva, plemenite struke posvećene obrani prava na slobodu izražavanja, slobodnom pristupu informacijama i razvoju knjižničnih usluga namijenjenih svim građankama i građanima Republike Hrvatske.

dr. sc. Dunja Holcer, predsjednica HKD-a 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -