- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine
2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine (13.06.2017)

Od 6. do 7. studenog 2017. na Sveučilištu u Zadru održat će se 2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine.

Simpozij je organiziran u okviru projekta Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom.
Organizatori: Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Vestigia Institut za istraživanje rukopisa, Sveučilište u Grazu, Austrija.

Suorganizatori: Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ICARUS, ICARUS-HR, DARIAH-HR te Udrugu glagoljaša Zadar. Simpozij je financiran od Ministarstva kulture RH.

Važni datumi:
· Rok za dostavu sažetaka: Ponedjeljak, 30. lipnja 2017.
· Obavijest o prihvaćanju sažetaka: Ponedjeljak, 20. srpnja 2017.
· Datum održavanja simpozija: Ponedjeljak i utorak, 6. – 7. studenog 2017.

Cilj simpozija je obuhvatiti teme iz područja definiranja i propitivanja digitalne humanistike kao nove znanosti, nadalje opisa, istraživanja i pristupa kulturnoj baštini u digitalnom okruženju, nacionalnih i lokalnih smjernica i dokumenata vezanih uz digitalizaciju kulturne baštine, kreativnog korištenja kulturne baštine, kulturnog turizma te uključivanja zajednice u istraživanja kulturne baštine. Osobit je naglasak na prikazu metoda i rezultata istraživanja kulturne baštine, i to pisane, odnosno rukopisne i stare tiskane građe i njihovih fragmenata, vodenih znakova, no i istraživanja u arheologiji, podvodnoj arheologiji, povijesti umjetnosti, lingvistici, klasičnoj filologiji, filologiji, primijenim umjetnostima itd. U kontekstu promišljanja o budućnosti istraživanja u području humanističkih znanosti, a polazeći od tradicije koju Sveučilište u Zadru njeguje upravo u području humanistike, osobiti je cilj ovog simpozija prikazati istraživačke metode i alate iz čim više polja i grana humanističkih znanosti kako bi se prepoznali glavni istraživački pravci, područja suradnje unutar humanističkih znanosti i izvan njih, te započela rasprava o potrebi za stvaranjem institucionalnog ili međuinstitucionalnog centra za digitalnu humanistiku na Sveučilištu u Zadru.

 Predložene teme:
1. Digitalna humanistika kao suvremeni istraživački okvir kulturne baštine: definicije, pristupi, institucionalizacija, izobrazba
2. Digitalna humanistika i potrebe istraživača iz područja humanistike
3. Međuinstitucionalna suradnja i interdisciplinarnost u području istraživanja i interpretacije kulturne baštine
4. Metode i alati za istraživanje kulturne baštine u digitalnom okruženju: vizualizacija informacija, GIS, podaci znanstvenih istraživanja u humanistici
5. Digitalizacija kulturne baštine: primjeri dobre prakse, smjernice, dokumenti, programi, kriteriji
6. Opis i pristup kulturnoj baštini: konceptualni modeli, standardi i pravilnici za katalogizaciju
7. Rukopisi, fragmenti i vodeni znakovi: digitalizacija, opis i istraživanje
8. Glagoljična, ćirilična i latinična pisana baština kao polazište historiografskih i
jezičnih istraživanja
9. Kreativno korištenje kulturne baštine: promocija, kulturni turizam, popularizacija i uključivanje zajednice u istraživanje kulturne baštine (crowdsourcing, crowdfunding)

Više informacija
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -