- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the digital age - LIDA)  (objavljeno: 04.01.2016)

Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the digital age - LIDA) održat će se na Sveučilištu u Zadru od 13. do 17. lipnja 2016. godine. Konferenciju zajednički organiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku, Škola komunikacije i informacije Sveučilišta Rutgers (SAD), Škola informacija Sveučilišta Missouri (SAD) i Institut za knjižničnu i informacijsku znanost sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu (Njemačka). Pozvana predavanja održat će Aram Sinnreich (Američko Sveučilište, Washington DC, SAD), Tim Gollins (Nacionalni zapisi Škotske, UK), Lynn Silipigni Connaway (OCLC, SAD) i Tatjana Aparac-Jelušić (Sveučilište u Zadru), a počasni gost bit će profesor emeritus Tefko Saracevic (Sveučilište Rutgers, SAD). Glavna tema konferencije „Čuvanje i zaštita digitalne knjižnice i zbirke“ obuhvaća dvije podteme: „Digitalno čuvanje i zaštita“ i „Studije korisnika, obrazovanje i obuka za zbirke digitalne knjižnice“.

Na konferenciji se može aktivno sudjelovati kroz predavanja, demonstracije, postere, radionice i doktorski forum.

Rok za prijavu proširenih sažetaka je 1. veljače 2016., a cjelovite radove potrebno je poslati do 1. lipnja 2016. Radovi s konferencije se recenziraju. Svi prihvaćeni radovi objavit će se u časopisu Libellarium (časopisu za istraživanje pisane riječi, knjige i baštinskih ustanova).

Detaljnije informacije o konferenciji (visina kotizacije, preliminarni program, upute za oblikovanje radova i sl.) mogu se pronaći na mrežnim stranicama skupa i na Facebooku.


Natječaj za upis na poslijediplomski sveučilišni studij  (objavljeno: 28.12.2015)

Raspisan je Natječaj upis 8 studenata na poslijediplomski sveučilišni studij "Društvo znanja i prijenos informacija" za stjecanje akademskog stupnja doktor/doktorica znanosti, interdisciplinarna područja znanosti, polje informacijskih i komunikacijskih znanosti u akademskoj godini 2015./2016.

Detalji na sljedećoj poveznici.


ČESTITKA  (objavljeno: 28.12.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo želi Vam

sretan Božić i sretnu i uspješnu Novu 2016. godinu!


POZIV ZA PRIKUPLJANJE PRIMJERA KNJIŽNIČNIH USLUGA ZA BESKUĆNIKE I IZBJEGLIGE  (objavljeno: 17.12.2015)

IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama je u veljači 2015. godine na polugodišnjem sastanku održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu započela proces razvoja Smjernica za knjižnične usluge za beskućnike.
Svrha Smjernica je omogućiti knjižnicama i knjižničnim udruženjima uvid u kompleksnost problematike beskućništva, smjernice za organizaciju knjižničnih usluga za njih, savjete stručnjaka te primjere dobre prakse.
Važan korak u tom procesu je prikupljanje primjera knjižničnih usluga za beskućnike i izbjeglice koje nemaju stabilan smještaj. IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnnim potrebama je na svojim mrežnim stranicama objavila službeni poziv.
Primjer dobre prakse vaše knjižnice možete unijeti u obrazac ili dijeliti ove poveznice kroz profesionalnu mrežu u Hrvatskoj, regiji i diljem svijeta te na taj način dati svoj doprinos procesu izrade Smjernica. Rok za prijavu je 15. siječnja 2016. godine.
Ako imate pitanja, slobodno se obratite supredsjednici radne skupine za izradu Smjernica za knjižnične usluge za beskućnike Sanji Bunić na adresu elektroničke pošte. sanja.bunic@kgz.hr


40. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 17.12.2015)

Glavni odbor je na 7. sjednici, temeljem članka 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, donio odluku o sazivanju 40. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva i

Dnevni red Skupštine:

 1. Izbor radnih tijela 40. skupštine
 2. Izmjene Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva
 3. Usvajanje izvješća o radu stručnih, upravnih i drugih tijela Društva za 2015. godinu
 4. Usvajanje plana rada i financijskog plana Društva za 2016. godinu
 5. Razno

40. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva održat će se

17. prosinca 2015. godine u 10,00 sati u

Knjižnicama grada Zagreba – Gradska knjižnica, u dvorani medioteke, Starčevićev trg 4.

 


Natječaj za 2. upisni krug na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija  (objavljeno: 15.12.2015)

 Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavio je Natječaj za 2. upisni krug na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija (30 ECTS-a iz preddiplomskog studijskog programa Informacijske znanosti) namijenjen kandidatima koji su zaposleni u knjižnicama, a imaju obvezu pristupiti polaganju stručnoga ispita za knjižničara.

Natječaj je otvoren do 4. siječnja 2016. godine. Upisi će se obaviti 8.
siječnja 2016. godine.

Natječaj i ostale informacije dostupne na poveznici.
 


Nastup KGZ benda  (objavljeno: 11.12.2015)

Najavljujemo nastup KGZ Benda, povodom dana Knjižnica Grada Zagreba, u ponedjeljak, 14.12.2015. u Saxu s početkom u 20 sati.

Ulaz besplatan.

KGZ Band je jedini je knjižničarski glazbeni sastav u Hrvatskoj, a prema neslužbenim informacijama i rijetka pojava te vrste u Europi i svijetu. Danas broji osam stalnih članova, od kojih su dvoje vanjski suradnici, a jedan je donedavni knjižničar: Anita Babić, glavni vokal (Gradska knjižnica), Tanja Radović Ravnić, vokal, prateći vokal (Knjižnica V.Nazora), Igor Mladinić, klavijature, vokal (Gradska knjižnica), Ivica Bakula, bas gitara, vokal (Gradska knjižnica), Željko Vrbanc, ritam gitara, vokal (Knjižnica S.S.Kranjčevića), Luka Peršić, saksofon, flauta (donedavni djelatnik KGZ-a), Boris Tenšek, solo gitara, (vanjski suradnik), Robert Domitrović, bubnjevi (vanjski suradnik). Kao povremeni članovi pojavljivali su se Pavel Vrbanc, vokal (redovito kroz sedam-osam godina), dvaput Željka Krušlin, prateći vokal (Knjižnica M.Držića), Boris Beštak na bubnjevima bubnjevi i kao posljednji Denis Kovač, usna harmonika, vokal (Knjižnica Jelkovec).

(opširnije)

Novo izdanje HKD-a  (objavljeno: 09.12.2015)

U nizu Izdanja HKD-a objavljen je Slobodan pristup informacijama : 15. okrugli stol : zbornik radova.
Ovu publikaciju, kao i sva izdanja HKD-a, možete naručiti putem online narudžbe.
 

(opširnije)

IFLA-ina Izjava o privatnosti u knjižnici  (objavljeno: 07.12.2015)

Na sastanku koji se održao 14. kolovoza 2015. u Južnoj Africi,  Cape Town, Upravni odbor IFLA-e je odobrio IFLA-inu Izjavu o privatnosti u knjižnici.  Izjava o privatnosti u knjižnici treba dati smjernice knjižnicma i informacijskim službama u današnjem okruženju koje uključuje masovni nadzor nad građanima. Opsežno prikupljanje i korištenje podataka prijetnja je privatnosti pojedinaca korisnika, a ima i druge društvene i pravne posljedice. Kad su internetski korisnici svjesni opsežnog prikupljanja podataka i nadzora, počinju sami mijenjati ponašanje zbog straha od neočekivanih posljedica. 

Hrvatski prijevod izradila je prof. Aleksandra Horvat.

 


Izvješće o provedenom savjetovanju - Nacrt Strategije hrvatskog knjižničarstva 2016. – 2020.  (objavljeno: 07.12.2015)

Svrha dokumenta je odrediti ciljeve i smjernice za razvoj temeljnih i inovativnih knjižničnih usluga - uspostaviti učinkovitu i funkcionalnu mrežu knjižnica povezanih u jedinstveni nacionalni knjižnični sustav, osigurati ravnomjerne infrastrukturne pretpostavke za obavljanje knjižnične djelatnosti, utvrditi kompetencijski okvir stručnih znanja i vještina djelatnika u knjižničarstvu.
Radna skupina za izradu Strategije hrvatskog knjižničarstva do 2020.:

 • Tea Grujić, viša knjižničarka, Sveučilište u Puli, Sveučilišna knjižnica u Puli; predsjednica
 • Zagorka Majstorović, knjižničarska savjetnica, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu; članica
 • Vanja Jurilj, školska knjižničarska, predsjednica HUŠK-a; članica
 • Gorana Tuškan Mihočić, diplomirana knjižničarka, Gradska knjižnica Rijeka; članica
 • Stjepka Leščić, diplomirana knjižničarka, Sveučilište u zagrebu, Kineziološki fakultet

Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana Strategije hrvatskog knjižničarstva do 2020.:

 • Tea Grujić
 • Zagorka Majstorović
 • Ivana Pavlaković, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

U izradu Strategije vrlo aktivno su bili uključeni članovi svih radnih skupina Vijeća, otprilike 20 stručnjaka te stručne službe Ministarstva kulture. O Strategiji je, putem mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva, provedena i stručna javna rasprava koja je trajala mjesec dana od objave na mrežnim stranicama HKD-a (od 7. travnja do 7. svibnja 2014.)

 Detalje pogledati na poveznici.
 


<< prethodna stranica | 51-60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -