- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOGA DANA DARIVANJA KNJIGA  (objavljeno: 13.01.2016)

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Kako knjižničari mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

Knjižničari u Hrvatskoj po treći puta obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima - dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

  1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku. Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.
  2. Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca. Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili slikovnicu te je potajno ili javno ondje ostavite. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje za čitanje i potaknuti odrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.
  3. Darujte knjigu. Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama....

Događanja organizirana u okviru kampanje "Čitaj mi!" prijavite na sljedećoj mrežnoj poveznici.

Preuzmite prigodni plakat!


Međunarodni stručni skup pod nazivom "Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici"  (objavljeno: 13.01.2016)

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" najavljuje međunarodni stručni skup pod nazivom

"Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici".

Skup će se održati povodom obilježavanja 60-e obljetnice osnivanja Dječjeg odjela Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Vrijeme održavanja: 1. ožujka 2016.

Mjesto: Ilirska dvorana Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", Ljudevita Šestića 1, 47000 Karlovac

O tematici stručnog skupa:

Odjel za djecu i mladež karlovačke knjižnice, kao specifičan odjel knjižnice, započinje s radom 1956. godine pod nazivom Pionirska knjižnica i počinje djelovati među prvim dječjim odjelima nakon zagrebačke knjižnice 1950. godine. Entuzijazam i stručnost u radu s djecom i mladima dolazi do izražaja nakon preseljenja u novu zgradu Knjižnice 1976. godine dogradnjom Gradske knjižnice 2007. godine. Odjel za djecu i mladež postaje mjesto pozitivnih sadržaja i dobre energije. Kreativnim i inovativnim programima ovaj odjel postaje središnja os za razvitak kreativnog izražavanja djece i stjecanje navika čitanja. Programi za djecu su raznovrsni, a uz privlačno okruženje knjižnica je privlačna najmlađima, njihovim roditeljima i široj obitelji, kao i odgojiteljima dječjih vrtića te učiteljima i profesorima u školama. 

(opširnije)

Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 13.01.2016)

 Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković koja djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine nagrađuje najbolje studente diplomskog studija informacijskih znanosti smjera bibliotekarstvo. 

Za izniman uspjeh na studiju i aktivno sudjelovanje u pojedinim projektima Odsjeka ove su godine nagrađeni studenti Marko Rimac i Domagoj Vočanec.

Studentima će nagrada za akad. godinu 2014./15. biti uručena u četvrtak, 14. siječnja 2016. u 12 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the digital age - LIDA)  (objavljeno: 04.01.2016)

Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the digital age - LIDA) održat će se na Sveučilištu u Zadru od 13. do 17. lipnja 2016. godine. Konferenciju zajednički organiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku, Škola komunikacije i informacije Sveučilišta Rutgers (SAD), Škola informacija Sveučilišta Missouri (SAD) i Institut za knjižničnu i informacijsku znanost sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu (Njemačka). Pozvana predavanja održat će Aram Sinnreich (Američko Sveučilište, Washington DC, SAD), Tim Gollins (Nacionalni zapisi Škotske, UK), Lynn Silipigni Connaway (OCLC, SAD) i Tatjana Aparac-Jelušić (Sveučilište u Zadru), a počasni gost bit će profesor emeritus Tefko Saracevic (Sveučilište Rutgers, SAD). Glavna tema konferencije „Čuvanje i zaštita digitalne knjižnice i zbirke“ obuhvaća dvije podteme: „Digitalno čuvanje i zaštita“ i „Studije korisnika, obrazovanje i obuka za zbirke digitalne knjižnice“.

Na konferenciji se može aktivno sudjelovati kroz predavanja, demonstracije, postere, radionice i doktorski forum.

Rok za prijavu proširenih sažetaka je 1. veljače 2016., a cjelovite radove potrebno je poslati do 1. lipnja 2016. Radovi s konferencije se recenziraju. Svi prihvaćeni radovi objavit će se u časopisu Libellarium (časopisu za istraživanje pisane riječi, knjige i baštinskih ustanova).

Detaljnije informacije o konferenciji (visina kotizacije, preliminarni program, upute za oblikovanje radova i sl.) mogu se pronaći na mrežnim stranicama skupa i na Facebooku.


Natječaj za upis na poslijediplomski sveučilišni studij  (objavljeno: 28.12.2015)

Raspisan je Natječaj upis 8 studenata na poslijediplomski sveučilišni studij "Društvo znanja i prijenos informacija" za stjecanje akademskog stupnja doktor/doktorica znanosti, interdisciplinarna područja znanosti, polje informacijskih i komunikacijskih znanosti u akademskoj godini 2015./2016.

Detalji na sljedećoj poveznici.


ČESTITKA  (objavljeno: 28.12.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo želi Vam

sretan Božić i sretnu i uspješnu Novu 2016. godinu!


POZIV ZA PRIKUPLJANJE PRIMJERA KNJIŽNIČNIH USLUGA ZA BESKUĆNIKE I IZBJEGLIGE  (objavljeno: 17.12.2015)

IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama je u veljači 2015. godine na polugodišnjem sastanku održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu započela proces razvoja Smjernica za knjižnične usluge za beskućnike.
Svrha Smjernica je omogućiti knjižnicama i knjižničnim udruženjima uvid u kompleksnost problematike beskućništva, smjernice za organizaciju knjižničnih usluga za njih, savjete stručnjaka te primjere dobre prakse.
Važan korak u tom procesu je prikupljanje primjera knjižničnih usluga za beskućnike i izbjeglice koje nemaju stabilan smještaj. IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnnim potrebama je na svojim mrežnim stranicama objavila službeni poziv.
Primjer dobre prakse vaše knjižnice možete unijeti u obrazac ili dijeliti ove poveznice kroz profesionalnu mrežu u Hrvatskoj, regiji i diljem svijeta te na taj način dati svoj doprinos procesu izrade Smjernica. Rok za prijavu je 15. siječnja 2016. godine.
Ako imate pitanja, slobodno se obratite supredsjednici radne skupine za izradu Smjernica za knjižnične usluge za beskućnike Sanji Bunić na adresu elektroničke pošte. sanja.bunic@kgz.hr


40. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 17.12.2015)

Glavni odbor je na 7. sjednici, temeljem članka 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, donio odluku o sazivanju 40. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva i

Dnevni red Skupštine:

  1. Izbor radnih tijela 40. skupštine
  2. Izmjene Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva
  3. Usvajanje izvješća o radu stručnih, upravnih i drugih tijela Društva za 2015. godinu
  4. Usvajanje plana rada i financijskog plana Društva za 2016. godinu
  5. Razno

40. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva održat će se

17. prosinca 2015. godine u 10,00 sati u

Knjižnicama grada Zagreba – Gradska knjižnica, u dvorani medioteke, Starčevićev trg 4.

 


Natječaj za 2. upisni krug na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija  (objavljeno: 15.12.2015)

 Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavio je Natječaj za 2. upisni krug na Program za stjecanje knjižničarskih kompetencija (30 ECTS-a iz preddiplomskog studijskog programa Informacijske znanosti) namijenjen kandidatima koji su zaposleni u knjižnicama, a imaju obvezu pristupiti polaganju stručnoga ispita za knjižničara.

Natječaj je otvoren do 4. siječnja 2016. godine. Upisi će se obaviti 8.
siječnja 2016. godine.

Natječaj i ostale informacije dostupne na poveznici.
 


Nastup KGZ benda  (objavljeno: 11.12.2015)

Najavljujemo nastup KGZ Benda, povodom dana Knjižnica Grada Zagreba, u ponedjeljak, 14.12.2015. u Saxu s početkom u 20 sati.

Ulaz besplatan.

KGZ Band je jedini je knjižničarski glazbeni sastav u Hrvatskoj, a prema neslužbenim informacijama i rijetka pojava te vrste u Europi i svijetu. Danas broji osam stalnih članova, od kojih su dvoje vanjski suradnici, a jedan je donedavni knjižničar: Anita Babić, glavni vokal (Gradska knjižnica), Tanja Radović Ravnić, vokal, prateći vokal (Knjižnica V.Nazora), Igor Mladinić, klavijature, vokal (Gradska knjižnica), Ivica Bakula, bas gitara, vokal (Gradska knjižnica), Željko Vrbanc, ritam gitara, vokal (Knjižnica S.S.Kranjčevića), Luka Peršić, saksofon, flauta (donedavni djelatnik KGZ-a), Boris Tenšek, solo gitara, (vanjski suradnik), Robert Domitrović, bubnjevi (vanjski suradnik). Kao povremeni članovi pojavljivali su se Pavel Vrbanc, vokal (redovito kroz sedam-osam godina), dvaput Željka Krušlin, prateći vokal (Knjižnica M.Držića), Boris Beštak na bubnjevima bubnjevi i kao posljednji Denis Kovač, usna harmonika, vokal (Knjižnica Jelkovec).

(opširnije)

<< prethodna stranica | 41-50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -