- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Otvoren je novi krug prijava za International Librarians Network  (objavljeno: 14.07.2015)

 Otvoren je novi krug prijava za International Librarians Network (ILN). Prijaviti se možete sve do 26.7.2015. godine na poveznici, a novi krug počinje sredinom kolovoza. Na Youtubeu možete pogledati kratki promidžbeni film.

ILN suradničko-mentorski (peer-mentoring) program je program usmjeren na pomoć knjižničarima u razvoju međunarodne profesionalne mreže. Ovaj je program do sada povezao više od 2000 knjižničara iz više od 100 zemalja diljem svijeta. Sudjelovanje u ILN-u pridonosi širenju profesionalnih vidika, Vašem radu pruža međunarodnu perspektivu, doprinosi razvoju novih ideja te jača Vaše stručno samopouzdanje. Program je otvoren za sve zaposlene u knjižnicama ili u području informacijskih znanosti diljem svijeta, ali i za studente knjižničarstva i netom diplomirane. Program je potpuno besplatan, a jedini su uvjeti sudjelovanja postojeća internetska veza, tečno znanje engleskog jezika, sat Vašeg vremena tjedno te želja za razvojem profesionalne suradnje i razmjenom znanja među kolegama iz područja.


Objavljene HKD Novosti - broj 66  (objavljeno: 14.07.2015)

Novi broj dostupan je na sljedećoj poveznici.

Još uvijek „novo“ uredništvo HKDN-a zahvaljuje svim autorima koji su poslali materijale za broj 66, čija je tema bila „Kreativno knjižničarstvo“. Hvala svim kolegicama i kolegama koji su imali volje i našli vremena predstaviti svoja iskustva u osmišljavanju i ostvarivanju različitih projekata u suradnji s drugim ustanovama, udrugama i volonterima, što će, vjerujemo, pomoći drugima u radu, osmišljavanju novih ideja ili ih potaknuti na primjenu predstavljenih prijedloga u svojim knjižnicama. Velika hvala i svima onima koji su poslali priloge za naše druge rubrike. Posebno bismo htjeli istaknuti materijal nekadašnje urednice HKD Novosti Dorje Mučnjak, čiji je prilog „Francuska veza“ ne samo vrlo zanimljiv za čitatelje, već je od velike je koristi i za nas, urednike-početnike, jer predstavlja „urednički“ obrazac iz kojeg smo puno naučili o postavljanju sadržaja na web. Također zahvaljujemo autoru rubrike „Knjižničaru pišu“ za originalni književni uradak. Nadamo se da će njegov primjer potaknut i druge kolege i kolegice da pošalju u Novosti svoje priče, pjesme, eseje, a možda čak i romane (kamoli sreće - to ćemo davati u nastavcima ne bismo li zainteresirali čitatelje).

(opširnije)

Natječaj za upis studenata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru  (objavljeno: 06.07.2015)

Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru najavljuje natječaj za upis 35 studenata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti u akad. god. 2015./2016.

Službeni natječaj bit će objavljen u srpnju 2015. godine na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zadru, Odjela za informacijske znanosti te u dnevnim novinama.

O uvjetima upisa, razredbenom postupku i literaturi za pripremu ispita pročitajte više na mrežnim stranicama Odjela za informacijske znanosti.


11. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP KNJIŽNICA - SREDIŠTE ZNANJA I ZABAVE Knjižnica – prostor za novo vrijeme  (objavljeno: 02.07.2015)

Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto i Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca ove godine najavljuju jednodnevni međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«, koji će se održati u ponedjeljak, 12. listopada 2015. godine u Novom Mestu, Slovenija. Skup će se organizirati već jedanaestu godinu za redom, a rezultat je dugogodišnjeg i uspješnog sudjelovanja među knjižnicama.

Tema ovogodišnjeg skupa je »Knjižnica – prostor za novo vrijeme«.

Kontakt:
Vedrana Kovač Vrana: vedrana@gkka.hr
Petra Kovič: petra.kovic@nm.sik.si
Maja Ivanez: maja.ivanez@nm.sik.si.
 

(opširnije)

Poziv na ispunjavanje anketnog upitnika  (objavljeno: 19.06.2015)

Komisija za informacijske tehnologije Hrvatskog knjižničarskog društva provodi istraživanje kojim želi dobiti odgovore na pitanja jesu li hrvatske narodne knjižnice dostatno opremljene informacijskom tehnologijom potrebnom za uspješno osiguravanje potreba suvremenoga društva, u kojoj su mjeri zaposlenici knjižnica svojim trenutnim znanjima iz područja informacijske tehnologije u stanju građanima osigurati adekvatnu korisničku podršku te jesu li im u tu svrhu potrebne dodatne edukacije.
Upitnik se nalazi na adresi: http://www.hkdrustvo.hr/anketa/razvoj

(opširnije)

Poziv za javnu raspravu o izmjenama Statuta HKD-a  (objavljeno: 17.06.2015)

Novim Zakonom o udrugama (nn br.74/2014 u daljnjem tekstu: Zakon) utvrđena je obveza udrugama da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu usklade svoje statute i o tome podnesu zahtjev za upis promjena pri uredima državne uprave u županiji, odnosno gradskom uredu Grada Zagreba nadležnom za poslove opće uprave prema sjedištu udruge. Udruge su dužne uskladiti svoje statute sa Zakonom do 1. listopada 2015. godine. Pozivamo sve članove da svoje prijedloge i primjedbe na prijedlog teksta Statuta, od 17. lipnja do 3. srpnja 2015., dostave elektroničkom poštom na adresu hkd@hkdrustvo.hr.

Tekst Statuta pogledajte ovdje.


19. Seminar ARHIVI, KNJIŽNICE, MUZEJI Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture, Rovinj, 25.-27. studenoga 2015.  (objavljeno: 17.06.2015)

 TEMA SEMINARA : "Zajedničko, a različito" načela interoperabilnosti u AKM zajednici

GLAVNI ORGANIZATOR
Hrvatsko knjižničarsko društvo

ORGANIZATORI
Hrvatsko muzejsko društvo
Hrvatsko knjižničarsko društvo
Hrvatsko arhivističko društvo
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Hrvatski državni arhiv
Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Sveučilište u Zagrebu
Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, Osijek, Odsjek za informacijske znanosti
Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti

Poziv na predlaganje radova za predavanja, radionice i poster izlaganja
- predavanja i prilozi u radionicama: 1. 9. 2015.
- poster izlaganja: 1. 9. 2015. (s mogućim produljenjem roka)

Detalje pogledajte na mrežnoj poveznici.


POKRENIMO ZELENE KNJIŽNICE  (objavljeno: 22.05.2015)

Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva poziva knjižnice da se uključe u veliku zajedničku akciju umrežavanja knjižnica prema obrascu projekta Zelena knjižnica.


Akcija započinje projekcijama filmova s ovogodišnjeg E?! - Okolišnog film festivala, čije je prikazivanje omogućila Zelena akcija. Filmovi su svojevrsna motivacija knjižnicama da po uzoru na postojeći projekt planiraju svoje daljnje samostalne aktivnosti.

Tablica za prijavu 
O Festivalu i filmovima
Preuzimanje filmova
O Zelenoj knjižnici
Kontakt 
 

 

(opširnije)

Predstavljanje knjige Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije  (objavljeno: 21.05.2015)

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije koje će se održati u ponedjeljak, 25. svibnja 2015. u 12h u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

O knjizi će govoriti recenzentice prof. dr.sc. Aleksandra Horvat i prof. dr.sc. Jelka Petrak. U ime nakladnika obratit će se Dunja Seiter-Šverko, v.d. glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade.

O svojoj knjizi govorit će i sama autorica Dijana Machala. Dijana Machala zaposlena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kao voditeljica nacionalnog programa trajne izobrazbe knjižničara u okviru projekta Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj. Sudjelovala je u brojnim stručnim programima razvoja knjižničnih usluga te je urednica i autorica brojnih stručnih i znanstvenih radova iz područja primjene informacijske tehnologije u knjižničarstvu i programima trajne izobrazbe.


Sastanak Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Evrope (SEALL)  (objavljeno: 20.05.2015)

Svake godine održava se sastanak Udruženja knjižničara prava i srodnih knjižnica u jugoistočnoj Europi (SEALL). Ove godine sastanak će se održati u Ljubljani, 23.-24. rujna 2015., kao uvod u godišnju konferenciju Zveza Bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS). Sudjelovanje je besplatno ali je obvezna registracija. Obrazac za registraciju i program sastanka dostupan je na sljedećoj poveznici. Više o društvu pogledajte u nastavku.

 

(opširnije)

<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -