- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Predavanje prof. dr. sc. Gillian Hallam s Tehnološkoga sveučilišta Queensland o informacijskoj i digitalnoj pismenosti  (objavljeno: 13.09.2017)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Komisija za obrazovanje i stalno stručno usavršavanje Hrvatskoga knjižničarskog društva pozivaju na predavanje prof. dr. sc. Gillian Hallam s Tehnološkoga sveučilišta Queensland u Brisbanu u Australiji koje će se održati u srijedu 13. rujna 2017. godine u 11 sati.

Predavanje pod naslovom Je li digitalna disrupcija nova stvarnost? Izgradnja uspješne budućnosti na temeljima informacijske i digitalne pismenosti održat će u seminarskoj dvorani na polukatu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.


13. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP KNJIŽNICA – SREDIŠTE ZNANJA I ZABAVE Treća životna dob – druga prilika za integraciju  (objavljeno: 11.09.2017)

Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca i Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto najavljuju jednodnevni međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«, koji će se održati 19. listopada 2017. godine u Školskom centru Novo Mesto. Skup će se organizirati trinaestu godinu za redom, a rezultat je dugogodišnje i uspješne suradnje među knjižnicama.

Tema ovogodišnjeg skupa nosi naziv Treća životna dob – druga prilika za integraciju. Program skupa u privitku.

Kotizacija iznosi 40 eura (za studente i umirovljenike je besplatna). U cijenu su uključeni radni materijali, osvježenje u stankama i zajednički ručak.

Rok za prijavu sudjelovanja je 15. listopad 2017. Prijaviti se može putem e-prijavnice.

(opširnije)

43. skupština HKD-a  (objavljeno: 11.09.2017)

Glavni odbor HKD-a, u skladu s čl. 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, na svojoj 6. elektroničkoj sjednici, održanoj od 5. do 8. rujna 2017. godine donio je Odluku o održavanju 43. redovne (izborne) Skupštine HKD-a od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji (Hotel Ambasador)


8. okrugli stol za školske knjižnice „Školska knjižnica: pogled unazad – korak unaprijed“  (objavljeno: 11.09.2017)

Skup će se održati 5. listopada 2017. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, Trg bana J. Jelačića 5.

O skupu: Nakon sedam organiziranih okruglih stolova i rasprava o raznim temama Sekcija za školske knjižnice želi se osvrnuti unatrag i vidjeti što je napravljeno u školskom knjižničarstvu, sagledati trenutno stanje i napraviti planove za budućnost.

Organizatori: Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice

Suorganizatori: Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica

Rok za prijavu bez izlaganja je do 28. rujna 2017. godine putem e-formulara.
Kotizacija: 50,00 kn
(opširnije)

 


Zaključci - 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa  (objavljeno: 18.07.2017)

Nacionalni skup s međunarodnim sudjelovanjem 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa „Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu?“ održan je u Puli, 12. svibnja 2017. godine u organizaciji Komisije za pokretne knjižnice i Komisije za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, Gradske knjižnice i čitaonice Pula kao domaćina i Društva bibliotekara Istre. 

(opširnije)

Priznanje Knjižnica godine 2017.  (objavljeno: 14.07.2017)

Glavni odbor HKD-a na svojoj je 5. sjednici, održanoj 13. srpnja 2017., nakon pročitanog izviješća Povjerenstva za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“, odlučio prema prijedlogu Povjerenstva dodijeliti priznanje „Knjižnica godine“ 2017. godine Knjižnici i čitaonici grada Preloga. Priznanje će biti uručeno 11. studenoga 2017. godine na Dan hrvatskih knjižnica.

Čestitke dobitnicima!

(opširnije)

2. Okrugli stol: „Knjižnice za druge i drugačije“  (objavljeno: 14.07.2017)

Stručni skup na temu „Knjižnice za druge i drugačije“ oslanja se na iskustvo u radu narodnih i manjinskih knjižnica, kvalitetu razrađenih programa i projekata i želi potaknuti sve narodne knjižnice da u skladu s europskim dosezima poštivanja prava svih manjina, prihvaćaju i proširuju svoja pozitivna iskustva u radu s posebnim skupinama korisnika, kao što su pripadnici nacionalnih manjina, novonastale etničke skupine, doseljenici ili azilanti.

Mjesto održavanja: Pula, Gradska knjižnica i čitaonica Pula.
Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Radna grupa za manjinske knjižnice, Gradska knjižnica i čitaonica Pula.
Datum: 06. prosinca 2017.
Vrijeme: 10.00 – 17.30

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 30. listopada 2017.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 20. studeni 2017.
Kotizacije NEMA (opširnije)


Objavljene HKD Novosti - broj 74  (objavljeno: 10.07.2017)

Objavljen je 74. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.

Tema sljedećeg, 75. broja, bit će „Suvremena knjižnica kao prostor društvenog života zajednice “.
Zbog široke dostupnosti informacija i čitateljskih materijala na mreži, prema nekim pesimističnim razmišljanjima, narodnim knjižnicama u fizičkome pogledu prijeti nestanak. Stoga se suvremeno knjižničarstvo okreće suštinskoj ideji knjižnice kao mjesta susreta, mjesta društvenoga života koje doprinosi kvaliteti življenja, a korisnici ga doživljavaju kao zajednički dnevni boravak.
Važnu ulogu naravno igra i sama zgrada knjižnice. U Hrvatskoj tako danas imamo znatan broj narodnih knjižnica koje se nalaze u prostorima izgrađenim za ovu svrhu ali još se veći broj nalazi u starim zgradama, neadekvatnim za takvu društvenu djelatnost. Molimo kolegice i kolege kako iz „novih“, tako i iz „starih“ knjižnica da s nama podijele podijele iskustvo rada u prostorima svojih knjižnica.
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 75. broj HKD Novosti je 20. rujan 2017. godine. Upute autorima dostupne su na poveznici.


Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 26.06.2017)

Objavljen novi broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske - God. 59 (2016), br. 3-4


2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine  (objavljeno: 13.06.2017)

Od 6. do 7. studenog 2017. na Sveučilištu u Zadru održat će se 2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine.

Simpozij je organiziran u okviru projekta Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom.
Organizatori: Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Vestigia Institut za istraživanje rukopisa, Sveučilište u Grazu, Austrija.

Suorganizatori: Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ICARUS, ICARUS-HR, DARIAH-HR te Udrugu glagoljaša Zadar. Simpozij je financiran od Ministarstva kulture RH.

Važni datumi:
· Rok za dostavu sažetaka: Ponedjeljak, 30. lipnja 2017.
· Obavijest o prihvaćanju sažetaka: Ponedjeljak, 20. srpnja 2017.
· Datum održavanja simpozija: Ponedjeljak i utorak, 6. – 7. studenog 2017.

(opširnije)

<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -