- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje omogućio je pristup javnosti Rječniku hrvatskoga knjižničarskog nazivlja  (objavljeno: 03.04.2023)

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje omogućio je pristup javnosti Rječniku hrvatskoga knjižničarskog nazivlja u terminološkoj bazi Struna http://struna.ihjj.hr.

U terminološku bazu Struna uvršteno je oko 2030 obrađenih knjižničarskih naziva.

Rječnik hrvatskoga knjižničarskog nazivlja nastao je kao rezultat rada na projektu Biblion – hrvatsko knjižničarsko nazivlje kojeg je financirala Hrvatska zaklada za znanost.


Stručno-znanstveni skup 18. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica – druga obavijest  (objavljeno: 03.04.2023)

Mjesto održavanja: Hotel Excelsior, Lovran 31.5. – 3.6.2023.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za visokoškolske i specijalne knjižnice.
Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Knjižničarsko društvo Rijeka.
Mrežna stranica skupa: https://svk.hkdrustvo.hr
Prijava za sudjelovanje na skupu 18. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica dostupna je putem online obrasca za prijavu.

Prijava za sudjelovanje s izlaganjem predaje se putem online alata za predaju radova i sažetaka 18th Special and Academic Libraries Conference – Sciencesconf.org koji je dostupan na mrežnoj stranici skupa.

(opširnije)


Proslava desetog rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi!“  (objavljeno: 28.03.2023)

Središnja proslava 10. rođendana nacionalne kampanje Hrvatskoga knjižničarskog društva „Čitaj mi!“ održat će se u subotu, 1. travnja 2023. u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici.
Rođendan se obilježava uz Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja u okviru kojeg se brojnim aktivnostima na međunarodnoj razini ističe važnost dječje knjige te potiče i razvija ljubav prema čitanju.
Ove godine proslavu organizira Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatskoga čitateljskog društva, Hrvatskoga centra za dječju knjigu, Muzeja grada Koprivnice, UNICEF-a Hrvatska, GKP-a Komunalac Koprivnica i drugih.
Nacionalnu kampanju Hrvatskoga knjižničarskog društva „Čitaj mi!“ za promicanje čitanja naglas djeci do treće godine života provodi Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež zajedno s Hrvatskim pedijatrijskim društvom, Hrvatskim čitateljskim društvom, Hrvatskim centrom za dječju knjigu, Hrvatskom udrugom istraživača dječje književnosti, Hrvatskim logopedskim društvom i UNICEF-om Hrvatska s ciljem promicanja rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima.
Promičemo čitanje naglas kako bi ono postalo stalnom aktivnošću u obiteljima s malom djecom. Ističemo knjižničarske preporuke slikovnica i knjiga za čitanje djeci od rođenja do treće godine života.
Ponosni smo na ostvarene suradnje knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka.
Brojni naši promidžbeni materijali izrađeni pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija (letci, plakati, majice za djecu i volontere, straničnici te bedževi kao i „Metar za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta) širili su priču o našoj kampanji.
Pozivamo knjižnice da se pridruže obilježavanju rođendana kampanje „Čitaj mi!“ aktivnostima u svojim matičnim ustanovama. Na poveznici možete preuzeti materijale.

Poslušajte poruku i priču spisateljice Sanje Pilić, ovogodišnje ambasadorice kampanje Čitaj mi!


5. stručni skup „Ostvarimo potencijale knjižnica“ – „Treća životna dob – kako održati kvalitetu života – druga obavijest  (objavljeno: 27.03.2023)

Mjesto održavanja: virtualno, putem platforme Zoom
Vrijeme održavanja: četvrtak 25. svibnja 2023. godine od 10:00 do 14:30 sati

Organizator: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Karlovac
Suorganizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo (Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama)

Tema: Treća životna dob - kako održati kvalitetu života.
Cilj skupa: razmjena mišljenja, ideja, stručnih znanja i primjera dobre prakse za daljnji kvalitetan razvoj knjižničarstva na području rada s korisnicima treće životne dobi.

Način rada: u prvom dijelu skupa održat će se pozvana predavanja u trajanju od po 30 minuta, a u drugom dijelu izlaganja s primjerima dobre prakse u trajanju od po 10 minuta.
Program događanja: stručnjaci iz područja psihologije, logopedije, knjižničarstva i drugih znanstvenih disciplina, kroz pozvana stručna izlaganja ponudit će odgovore na pitanja vezana uz specifičnosti ovih djelatnosti u knjižnicama te pružiti smjernice za njihov daljnji razvoj.

(opširnije)
 


2. okrugli stol „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja“ – prva obavijest  (objavljeno: 16.03.2023)

Mjesto održavanja: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, 19. svibnja 2023. godine.

Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za čitanje, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Suorganizator: Sekcija za narodne knjižnice
 

(opširnije)


Stručni skup Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna! - treća obavijest  (objavljeno: 15.03.2023)

Stručni skup „Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna!“ održat će se 24. ožujka 2023. s početkom u 9:30 h u hibridnom obliku: uživo u Multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb i putem Zoom platforme za videokonferencije. Organizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak.
Skup će se tematski baviti teorijskim i praktičnim aspektima nabave raznolike građe za dječje i školske knjižnice, te izgradnje kvalitetnih zbirki za djecu i mlade. Cilj Skupa je omogućiti razmjenu znanja, praksi i ideja među članovima stručne zajednice vezanim za nabavu knjižnične građe za posebne skupine korisnika odjela za djecu i mlade.

Sudjelovanje putem Zoom platforme može se prijaviti do 17. ožujka 2023. putem prijavnice. Mjesta za sudjelovanje uživo su popunjena.

Cjenik:
                                                                         Članovi HKD-a Ostali
Puna kotizacija (uplata nakon 10. ožujka 2023.) 20 EUR       25 EUR
 

(opširnije)


Objavljena izvješća o provedenim savjetovanjima  (objavljeno: 08.03.2023)

Objavljena su izvješća o provedenim savjetovanjima Ministarstva kulture i medija: Javno savjetovanje o Pravilniku o obliku, sadržaju i načinu vođenja Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske
i Javno savjetovanje o Pravilniku o zaštiti, reviziji i otpisu knjižnične građe.


19. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama: Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja koje imaju poremećaj pozornosti i deficit pažnje - prva obavijest  (objavljeno: 06.03.2023)

Mjesto i vrijeme održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu – malo predvorje, 22. rujna 2023.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama te Komisija za narodne knjižnice
Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Filozofski fakultet u Osijeku

Kotizacija:                                      Članovi HKD-a      Ostali
Rana (uplata do 4. rujna 2023.)        15 EUR              20 EUR
Puna (uplata nakon 4. rujna 2023.)   20 EUR             25 EUR

Rokovi
1. svibnja 2023. rok za prijavu izlaganja dobre prakse i predaju sažetaka
4. rujna 2023. rok za slanje prezentacije i prijavu sudjelovanja uz ranu kotizaciju

Tema skupa: teškoća čitanja kod osoba s poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

(opširnije)


8. zajednička akcija  (objavljeno: 04.03.2023)

Pokrenuta je 8. zajednička akcija "Pokrenimo zelene knjižnice" u organizaciji Komisije za zelene knjižnice HKD-a, Društva bibliotekara Istre i Zelene akcije.

Pozivaju se sve knjižnice i knjižničarska društva u Hrvatskoj da se uključe i ove godine.

(opširnije)

Dodijeljena nagrada Zaklade Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 03.03.2023)

U ime Hrvatskog knjižničarskog društva čestitamo dobitnicima nagrade Dr. Ljerka Markić Čučuković studentima Informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, smjer Bibliotekarstvo Marijeti Čubrić i Branimiru Guću te kolegici Bernadici Ivanković, knjižničarskoj savjetnici iz Gradske knjižnice Subotica, dobitnici u kategoriji za knjižnice, ustanove, udruge i pojedince koji promiču knjižničarsku struku i bibliotekarstvo općenito. Kolegica svojim radom u knjižnici pridonosi očuvanju hrvatskog jezika, pisane riječi i kulture hrvatske manjine u Vojvodini te razvoju knjižničarstva, a od izvrsnih studenata imamo velika očekivanja u budućnosti!


<< prethodna stranica | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -