- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Nagrada „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijeljena Ivanu Kraljeviću  (objavljeno: 15.11.2018)

 Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo svoju je Nagradu „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijelilo Ivanu Kraljeviću iz Sveučilišne knjižnice u Puli, kojega je za Nagradu kandidirala Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti. Nagrada je nazvana imenom mr. sc. Tibora Tótha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice.

(opširnije)

Natječaj - PROJEKTiramo u knjižnici!  (objavljeno: 09.11.2018)

Hrvatsko knjižničarsko društvo zatvorilo je NATJEČAJ ZA NAJZANIMLJIVIJI PROGRAM/PROJEKT u knjižnici o novim/uspješnim knjižničnim uslugama ili programima. Naziv natječaja je PROJEKTtiramo u knjižnici!
Natječaj je bio otvoren od 5. listopada do 4. studenog 2018. godine, a prispjelo je 16 prijava iz svih vrsta knjižnica i iz svih dijelova Hrvatske. Odluku o pobjedi donijeli su glasovi publike na društvenoj mreži Facebook te je pobjedila Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak s projektom: Cool praznici! 

Nagrada će biti uručena na Središnjoj svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica koja će se održati u petak, 09. studenoga 2018. godine u Kneževim Vinogradima pokraj Belog Manastira.

Čestitamo svim sudionicima i dobitnicima.


Obilježavanje 100. obljetnice rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković (prvi poziv)  (objavljeno: 05.11.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, 15.1.2019.
Organizator: Društvo knjižničara Karlovačke županije

Partneri: Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Gradski muzej Karlovac, Zaklada dr. Ljerke Markić Čučuković, Komisija za teoriju i znanstveni rad HKD-a

Aktivnosti: Stručni skup i izložba posvećena 100. obljetnici rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković

Dr.sc. Ljerka Markić-Čučuković, rođena Karlovčanka (14.1.1919.), jedna je od najvažnijih knjižničarskih stručnjaka prošlog stoljeća. Bila je jedna od osnivačica studija knjižničarstva na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te voditeljica Katedre za bibliotekarstvo.
Program predviđa dva sklopa aktivnosti: Prvi sklop je organizacija stručno-znanstvenog skupa o utjecaju Ljerke Markić-Čučuković na razvoj knjižničarske struke. Stručno znanstveni skup organizirat će se u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“, Zakladom Dr. Ljerka Markić-Čučuković te Komisijom za teoriju i znanstveni rad HKD-a. Na skupu je predviđeno pet pozvanih izlagača.
Drugi sklop predviđa organizaciju izložbe posvećene Ljerki Markić-Čučuković. Izložile bi se fotografije koje je njezin suprug nakon Ljerkine smrti ostavio Gradskom muzeju, a obuhvaća fotografije iz najranijeg djetinjstva te fotografije njezine obitelji. Uz fotografije biti će izloženo i rodoslovno stablo. Ljerka Markić-Čučuković po majčinoj liniji potječe iz poznate karlovačke obitelji Pavlović, povezane s karlovačkim gradonačelnicima Antunom Jordanom i Božom Vinkovićem.

Kotakt: Miroslav Katić, Društvo knjižničara Karlovačke županije
E-mail: miroslav@gkka.hr, dkk@gkka.hr , Tel. 047/412377 (114)


18. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Knjižnice i alternativna (druga) istina  (objavljeno: 30.10.2018)

18. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Knjižnice i alternativna (druga) istina
Mjesto održavanja: Europski dom Zagreb, Jurišićeva ulica 1, 10. prosinca 2018.
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja HKD-a, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Partner: Europski dom Zagreb

Programski i organizacijski odbor: Edita Bačić, Milena Bon, Tea Grašić Kvesić, Ivana Hebrang Grgić, Mario Hibert, Aleksandra Horvat, Davorka Pšenica, Annemari Štimac
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu

Tema: Knjižnice i alternativna (druga) istina

Središnja tema 18. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama je Knjižnice i alternativna (druga) istina. O toj se temi mnogo raspravlja u svijetu medija i politike pa je potrebno utvrditi odnos knjižnica i knjižničara prema toj pojavi. Odnos između informacija (podataka) i mišljenja (stavova) uvijek je bio nedovoljno jasan, kako u politici i znanosti, tako i u drugim područjima života. Iako lažne senzacije i političke laži nisu novost, posljednjih nekoliko godina lažne vijesti i izmišljene priče lako dolaze u prvi plan i u javnosti se brzo prihvaćaju i prenose, posebice zahvaljujući današnjim tehnološkim mogućnostima. Međutim, tradicionalne reakcije na netočne tvrdnje i iskaze (ispravci, isprike, pisma uredništvu itd.) nisu dovoljno brze ni djelotvorne. Što se da učiniti?
Rok za prijavu sudionika je 5. studenog 2018.
Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi:
200 kn – za uplate pristigle zaključno s 20. 11. 2018.
250 kn – za uplate pristigle od 21. 11. do 5. 12. 2018.

(opširnije)


Objavljene HKD Novosti - broj 79  (objavljeno: 29.10.2018)

Objavljen je 79. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Ovim putem željeli bismo zahvaliti malobrojnim autorima koji su poslali članke, a posebno našim stalnim autorima koji nas redovito obaviještavaju o projektima i događanjima u svojim knjižnicama, te onima koji su se po prvi put odlučili uključiti u stvaranje naše zajedničke „arhive“ Hrvatskog knjižničarskog društva.
Tema sljedećeg, ujedno i posljednjeg broja koji će raditi ovo uredništvo, bit će „Zavičajne zbirke i projekti knjižnica – dio kulturne baštine“ i povezana je s obilježavanjem Europske godine kulturne baštine.
Kao i u svim prethodnim brojevima, pozivamo drage kolegice i kolege da podijele s nama svoja iskustva. Pošto je „Baš baština“ tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, te će u svakoj knjižnici biti puno događanja, pozivamo vas da sve to zabilježite, poslikate i podijelite s nama!
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 80. broj HKD Novosti je 15. prosinca 2018. godine. Upute autorima dostupne su na poveznici.


Dan hrvatskih knjižnica 2018.  (objavljeno: 25.10.2018)

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održala se u petak, 9. studenoga 2018. godine u Kneževim Vinogradima pokraj Belog Manastira. Prigodom svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica organiziran je stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zanimanje: Knjižničar.“ (program skupa)

Svečanost dodjele priznanja održala se u 13:30 sati, a tom prigodom predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, dr. sc. Dijana Machala uručila je priznanje „Knjižnica godine“ dr. sc. Mariji Kretić Nađ, ravnateljici Gradske knjižnice Beli Manastir.

U programu svečanosti dodjele priznanja Knjižnica godine sudjelovali su dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture te Tomislav Rob, gradonačenik Belog Manastira

Tekst obrazloženja Povjerenstva za dodjeljuje godišnjeg priznanja „Knjižnica godine“, koje se dodijeluje u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.

 

(opširnije)

Dobitnici Kukuljevićeve povelje i Nagrade Eva Verona  (objavljeno: 17.10.2018)

Na 43. redovnoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva, održanoj 11. listopada 2018. godine u Opatiji dodijeljene su sljedeće nagrade:
Dobitnici Kukuljevićeve povelje: Hela Čičko, Sanja Galic, Tina Gatalica, Blaženka Peradenić-Kotur i Irena Pilaš.
Dobitnici Nagrade Eva Verona: Maja Bodiš, Maja Krulić Gačan, Ivana Majer, Dina Mašina Delija i Lucija Miškić Barunić.
Čestitamo dobitnicima! 


Izbor predsjednice Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 17.10.2018)

Na 43. redovnoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva, održanoj 11. listopada 2018. godine u Opatiji, za predsjednicu Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2018.-2020. izabrana je Dijana Machala. Čestitamo! 


Problemska pitanja prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti  (objavljeno: 16.10.2018)

Temom koja je važna ne samo za knjižničarsku struku, nego i za cijelo društvo, u ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine, bavio se Studio 4 Hrvatske radiotelevizije. U emisiji uživo gostovali su dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, i dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Snimka emisije


Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 16.10.2018)

Objavljena je elektronička inačica VBH - 61,1(2018). Pristupiti joj se može na poveznici.


<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -