- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Novo izdanje HKD-a: Zbornik radova 14. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica  (objavljeno: 18.05.2017)

HKD je objavio novi Zbornik radova 14. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica.

Ovu publikaciju, kao i sva ostala izdanja HKD-a, možete naručiti putem online narudžbe.

(opširnije)

3. NACIONALNA AKCIJA “POKRENIMO ZELENE KNJIŽNICE”  (objavljeno: 18.05.2017)

Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva poziva sve hrvatske knjižnice da se treću godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

Akcija traje cijelu godinu, a započinje projekcijama filmova s četvrtog E?! – Okolišnog film festivala, čije prikazivanje omogućuje Zelena akcija.

Filmovi su i ove godine motivacija i inspiracija knjižničarima da po uzoru na postojeći projekt Zelena knjižnica planiraju samostalne aktivnosti u svojim knjižnicama. Knjižnice se osim s ponuđenim filmovima mogu u akciju uključiti i s drugim zelenim aktivnostima. Obvezno sve akcije prijaviti u tablicu!

Kontakt zelenaknjiznica@gmail.com

(opširnije)


Najava i poziv za sudjelovanje na konferenciji Pubmet 2017  (objavljeno: 20.04.2017)

Poziv na sudjelovanje na 4. međunarodnoj konferenciji PUBMET2017, koja se ove godine održava od 21. do 22. rujna 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Poziv za prijavu radova i popis ovogodišnjih tema dostupan je na sljedećoj mrežnoj poveznici.

(opširnije)

Poziv na međunarodno savjetovanje sa stručnom javnošću o Nacrtu IFLA-inih smjernica za knjižnične usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu  (objavljeno: 14.04.2017)

IFLA-ina Sekcija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama poziva sve zainteresirane da daju svoje komentare, sugestije i prijedloge na Nacrt smjernica za knjižnične usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu. Tekst Nacrta kao i ostale informacije o međunarodnom savjetovanju sa stručnom javnošću mogu se naći na mrežnoj stranici Sekcije.

Molimo da svoje komentare pošaljete na engleskom jeziku suvoditeljici izrade Smjernica: Sanji Bunić.


Sedmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata  (objavljeno: 05.04.2017)

Otvorene su prijave za sudjelovanje na Sedmom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata koji će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 27. i 28. travnja 2017.

Sedmu godinu zaredom, Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata okuplja stručnjake iz područja digitalizacije i digitalnih knjižnica, potiče razmjenu iskustava, predstavlja nove projekte digitalizacije i razmatra aktualne teme vezane uz digitalizaciju u baštinskim ustanovama. Uz brojne domaće i inozemne stručnjake, posebna gošća ovogodišnjeg D-festa je Adina Ciocoiu, predstavnica Europeane, koja će održati izlaganja o aktualnim pitanjima agregiranja metapodataka u Europeani i njihova kreativnog korištenja.

Prijavnica za sudjelovanje i preliminarni program Festivala nalaze se na sljedećoj poveznici.
 


Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja 'Knjižnica godine'  (objavljeno: 01.04.2017)

Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv za dodjelu godišnjeg priznanja 'Knjižnica godine'. Rok za prijavu je 31. svibnja 2017. godine.

 

(opširnije)

Objavljene HKD Novosti - broj 73  (objavljeno: 29.03.2017)

Objavljen je 73. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.

Tema sljedećeg, 74. broja, bit će „Javno zagovaranje – strategija i njezina provedba“. Knjižnice i knjižničari istinski važni u informacijskom društvu, te, da bi istaknuli svoju ulogu i educirali članove društva o svojem radu, većina knjižnica aktivno provodi Strategiju javnog zagovaranja koju je predložila Komisija za javno zagovaranje Hrvatskog Knjižničarskog društva (tada još Radna grupa) 2010. godine.
 
Vjerujemo da nakon 7 godina knjižnice imaju podosta primjera uspješnog zagovaranja strukovnih interesa, te da će rado iznijeti svoja iskustva na stranice HKD Novosti.
 
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 74. broj HKD Novosti je 15. lipanj 2017. godine.
Upute autorima dostupne su na sljedećoj poveznici.
 

Stručni skup 11. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem  (objavljeno: 21.03.2017)

Mjesto održavanja: Crikvenica 11.10. - 13.10.2017.

Organizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Suorganizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo i Gradska knjižnica Crikvenica

Partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani te Savez knjižničarskih društava Slovenije.
Tema je Savjetovanja Mreža narodnih knjižnica – suradnja u razvoju digitalnih usluga i predstavljanju javnosti, a organizira se radi stjecanja uvida u teorijska i praktična pitanja vezana uz mrežne usluge u narodnim knjižnicama i modele povezivanja narodnih knjižnica u digitalnome okruženju, uspostavljanja čvršće suradnje u izradbi zajedničkih projekata, sustava, portala i dinamičnih mrežnih stranica knjižnica na nacionalnoj razini te predstavljanja inozemne prakse i mogućnost boljega upoznavanja i zajedničke suradnje na međunarodnoj razini.

Zainteresirani za izlaganje na 11. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj trebaju poslati sažetke najkasnije do 15. travnja 2017. godine.

(opširnije)


Natječaj za najbolju "zelenu" knjižnicu  (objavljeno: 21.03.2017)

Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Osijeku organizira natječaj za najbolju "zelenu" knjižnicu. Za sudjelovanje u natječaju potrebno je popuniti online obrazac.

Nagrade koje se dodjeljuju su sljedeće:
1. Nagrada: Put u Europski parlament u Bruxelles za dvije osobe u lipnju 2017. Nagradu dodjeljuje prof. dr. sc. Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu.

2. Nagrada: Prijenosno računalo. Nagradu dodjeljuje ALUMNI Ekonomskog fakulteta u Osijeku

3. Nagrada: Tablet računalo. Nagradu dodjeljuje društvo Komunalac d.o.o. Vukovar.

4. Pisana priznanja za sudjelovanje do desetoga rangiranog mjesta.

Pravila o provedbi natječaja za najbolju "zelenu" knjižnicu nalaze se u prilogu.


DRUGA OBAVIJEST - 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa DRUGA OBAVIJEST  (objavljeno: 16.03.2017)

Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Komisijom za narodne knjižnice HKD-a i Društvom bibliotekara Istre te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula kao domaćinom organizira 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama RH i 7. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu?
Na ovom stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, i zanimljivi predavači i gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije, a na festivalu bibliobusa bit će predstavljeno desetak bibliobusa s raznih strana Hrvatske i bibliobusi iz Bosne i Hercegovine (Bihać), Mađarske (Pečuha i Nyíregyháza) i Slovenije (Maribor i Novo mesto). Na stručnom skupu izlaganjem će se predstaviti i proizvođači bibliobusa iz Slovenije (Fera avto d.o.o.) i Hrvatske (Multipartner d.o.o.).

(opširnije)


<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -