- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


God 62, br. 1(2019) - tematski broj, 43. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva - produžetak roka za predaju radova  (objavljeno: 19.09.2018)

 Autori koji sudjeluju izlaganjima na Skupštini, a žele rad objaviti u VBH-u, svoje radove trebaju dostaviti Uredništvu do 3. studenoga 2018. Uz svaki rad autori trebaju staviti napomenu da je rad prezentiran na 43. skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva. Svi radovi trebaju biti uređeni prema Smjernicama za autore i moraju proći postupak recenzije.


Treći poziv - 9. okrugli stol za školske knjižnice: (Ne)dosegnuti standardi  (objavljeno: 18.09.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Opatija, Ugostiteljska škola Opatija, Kumičićeva 14, 10. listopada 2018. od 10 do 16 sati

Okrugli stol se održava prvoga dana 43. Skupštine HKD-a. Sudionici su pozvani da nakon okruglog stola sudjeluju na svečanom otvaranju i prvom radnom danu 43. Skupštine HKD-a, 10. listopada od 17 do 20 sati (bez prijave i uplate kotizacije za Skupštinu) u Hotelu "Ambasador" u Opatiji.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice
Suorganizatori: Ugostiteljska škola Opatija, Knjižničarsko društvo Rijeka

Rok za prijavu je do 3. listopada 2018. godine. - poveznica.

Program Okruglog stola.

Za sudionike Okruglog stola omogućen je smještaj u Hotelu Ambasador po povoljnijoj cijeni koju plaćaju sudionici 43. Skupštine HKD-a i to isključivo za dan uoči Okruglog stola, 9. listopada. Molimo zainteresirane da u tu svrhu popune prijavnicu za rezervaciju smještaja. Podaci o vremenu prijava i kontakti navedeni su i prijavnici. Oni koji će sudjelovati i na Okruglom stolu i Skupštini popunjavaju istu (jednu) prijavnicu za rezervaciju smještaja s datumom od 9. listopada do datuma zadnjeg noćenja u hotelu, odnosno završetka rada Skupštine.
Prijava smještaja (link s prijavnicom)

(opširnije)


40 godina Galerije Prozori Društveni potencijali hibridnih javnih kulturnih prostora i rubnih umjetničkih praksi  (objavljeno: 18.09.2018)

Mjesto održavanja: Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zagreb, 9. 10. – 11. 10. 2018.

Organizator: Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Knjižnice grada Zagreba

Prijava sudjelovanja: stručni skup otvoren je za sudjelovanje bez kotizacije. Zbog ograničenog prostornog kapaciteta, potrebno je prijaviti se do 5. 10. 2018. Prijave: prozori.galerija@gmail.com.
Tema:
Seminar povodom 40 godina rada Galerije Prozori u Knjižnici S. S. Kranjčevića, s obzirom na specifičnu poziciju i galerije i knjižnice koja iz toga proizazi, otvara pitanja i promišljanja potencijala heterogenih javnih prostora, kao prostora umjetničke i kulturne proizvodnje, alternativne edukacije i stvaranja znanja te kao prostora otpora hegemonijskim mehanizmima društvene kontrole. Skup je prvenstveno namijenjen knjižničarima, zatim onima koji rade u kulturnim i obrazovnim ustanovama te svima zainteresiranima.

(opširnije)


14. međunarodni stručni skup „Knjižnica – središte znanja i zabave“ - Izložbene aktivnosti knjižnica  (objavljeno: 18.09.2018)

Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca i Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto najavljuju jednodnevni međunarodni stručni skup „Knjižnica – središte znanja i zabave“, koji će se održati u četvrtak, 25. listopada 2018. g. u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu.
Skup će se organizirati četrnaestu godinu za redom, a rezultat je dugogodišnje i uspješne suradnje među knjižnicama. Tema ovogodišnjeg skupa nosi naziv Izložbene aktivnosti knjižnica.

Rok za prijave je 19. listopada 2018. godine.

Program Skupa i PRIJAVNICA.

(opširnije)


Pristup i mogućnost svima : kako knjižnice doprinose ostvarivanju Agende Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030.  (objavljeno: 06.09.2018)

Objavljeno novo elektroničko izdanje publikacije Pristup i mogućnost svima : kako knjižnice doprinose ostvarivanju Agende Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030.
Posebna zahvalu za nesebičnu pomoć u prijevodu kolegici Alemki Belan-Simić.

Pristup i mogućnost svima : kako knjižnice doprinose ostvarivanju Agende Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030. / [prijevod s engleskog Ivana Faletar Horvatić ; stručna redakcija prijevoda Sanjica Faletar Tanacković]. Zagreb : Hrvatsko knjižničarsko društvo, 2018. (Elektronička izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva, ISSN 1846-5447 ; knj. 7) ISBN: 978-953-6001-91-0

Pristup 


Tribina Društva knjižničara u Splitu pod nazivom „Knjižničar i po!“  (objavljeno: 04.09.2018)

 Prva tribina Društva knjižničara u Splitu pod nazivom „Knjižničar i po!“ održat će se 26. rujna (srijeda) u 18.00 h u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.
Među knjižničarima Splitsko-dalmatinske županije, ali i ostalih hrvatskih županija, pojedini knjižničari posebno se ističu ne samo stručnim radom u knjižnici nego i drugim društvenim angažmanom u području znanosti, umjetnosti i sl.
Što rade knjižničari kada nisu u knjižnici? Što su zelene knjižnice? Tko stoji iza festivala FantaSTikon? Doznat ćemo od višeg knjižničara Ivana Kraljevića (Društvo bibliotekara Istre) i dipl. knjižničarke Romane Jadrijević (Društvo knjižničara u Splitu)

(opširnije)


3. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mjesta susreta i suradnje  (objavljeno: 17.08.2018)

Održat će se u Osijeku 20. rujna 2018. godine u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, Europska avenija 24.
Prijavnica 
Program 
Opširnije


1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama  (objavljeno: 30.07.2018)

Mjesto i vrijeme: Zagreb / Brijuni, Hrvatska, 8.-10. studenoga 2018.

Zelene i održive knjižnice noviji su segment i pravac u knjižničarstvu, a djeluju s ciljem edukacije svojih korisnika, odnosno promocije i popularizacije održivog razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija, arhitekture i inovacija. U okviru konferencije sudionici/knjižničari imat će prilike upoznati najnovije trendove razvoja zelenog knjižničarstva te razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse. Program će biti upotpunjen izlaganjima vrhunskih znanstvenika, stručnjaka i aktivista s međunarodnom akreditacijom na polju zelene tematike.

Teme

  • Izgradnja zelene i održive knjižnice - arhitektura, adaptacija, nadogradnja
  • Zelene zbirke - uspostava, dostupnost građe, edukacija knjižničara
  • Knjižnice i digitalna zajednička dobra - zajedničko znanje, materijalni otisak
  • Interakcija zelene knjižnice i zajednice - edukacija korisnika, utjecaj na društvo
  • Zelena pismenost i mentalna ekološka edukacija
  • Zeleni projekti i programi - prezentacija, način izvođenja, evaluacija

Način izvođenja programa
Pozvana izlaganja, prijavljena izlaganja, izlaganja na posteru, radionice.
Službeni jezik konferencije je engleski.

Više informacija o Konferenciji dostupno je na mrežnoj poveznici.

Konferenciju organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz pomoć Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva.

(opširnije)

Priznanje Knjižnica godine 2018.  (objavljeno: 20.07.2018)

 Glavni odbor HKD-a na svojoj je 12. sjednici, održanoj 20. srpnja 2018., odlučio prema prijedlogu Povjerenstva za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“ dodijeliti priznanje „Knjižnica godine“ 2018. godine Gradskoj knjižnici i čitaonici Beli Manastir. Priznanje će biti uručeno 11. studenoga 2018. godine na Dan hrvatskih knjižnica.

Čestitke dobitnicima!

(opširnije)


Prijedlog kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2018.-2020.  (objavljeno: 20.07.2018)

Zagrebačko knjižničarsko društvo kao kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2018.-2020. predložilo dr.sc. Dijanu Machala, knjižničarsku savjetnicu.

(opširnije


<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -