- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Zaključci - 14. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama “Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”: postignuća i izazovi”  (objavljeno: 20.11.2017)

 Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama u organizaciji s HKD-ovom Komisijom za čitanje, Komisijom za autorsko pravo i otvoreni pristup i Komisijom za narodne knjižnice i suorganizacijom Knjižnicama grada Zagreba prikazala je na ovogodišnjem okruglom stolu rezultate aktivnosti sudionika u Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”.
Okrugli stol je održan 6.10.2017. godina u prostorima KGZ-Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 6 u Zagrebu. Na skup se odazvalo oko 130 sudionika. Prijavili su se knjižničari, logopedi, odgojitelji, pedagozi, psiholozi, nastavnici, profesori, izdavači.

Okrugli stol za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama posvetio se informiranju, edukaciji i senzibilizaciji šire javnosti (stručne i opće) o problemima osoba sa specifičnim teškoćama u učenju. Na okruglom stolu otvorila se rasprava o povećanju broja školskih logopeda u svrhu pravovremenog otkrivanja, intervencije i terapije kod djece sa specifičnim teškoćama učenja. Predočile su se aktivnosti pri promjeni Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86). Prikazali se rezultati širenja mreže knjižnica koje provode knjižnične programe namijenjene osobama sa specifičnim teškoćama učenja te povećanje nabave knjižnične građe namijenjene osobama sa specifičnim teškoćama učenja.

Zaključci odstupni u privitku.

 


Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 17.11.2017)

Objavljen novi broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske (god. 60, br. 2-3 za 2017).

Knjižnice, udruge, ustanove i privatne osobe koje se žele pretplatiti na VBH, mogu to učiniti samo jednim telefonskim pozivom, on-line obrascom ili elektroničkom poštom Društva. Godišnja pretplata iznosi 300,00 kn.


Stručni skup “Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća”, povodom 180. obljetnice Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” – prva obavijest  (objavljeno: 14.11.2017)

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ 1. ožujka 2018. godine proslavit će se 180. obljetnica djelovanja. Tim povodom organizirat će se stručni skup pod nazivom „Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća“.
Od Ilirskog čitanja društva, osnovanog 1. ožujka 1838. do današnjih dana, Knjižnica djeluje kao baštinska ustanova, suvremena ustanova u kulturi, najstarija u gradu Karlovcu. Opće je prepoznata kao kulturno, obrazovno i informacijsko središte zajednice, kao i mjesto promicanja multikulturalnosti. Knjižnica danas umrežuje čitanje, informiranje, nove tehnologije, stvaralaštvo i konzumiranje najrazličitijih oblika kulturno-kreativnih proizvoda. Upravo danas, u vrijeme globalizacije, potrebno je istaknuti ono što je osobito i po čemu je neka sredina prepoznatljiva i posebna. O toj promjeni i činu predstavljanja povijesne i kulturne baštine u suvremenom društvu kroz nove medije govorit će se na predavanjima na Stručnom skupu “Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća”. Kroz primjere dobre prakse knjižnice će predstaviti ulogu i značaj u zajednici, kroz suvremene načine rada i nove medije,
čime se čuva i obogaćuje identitet lokalne zajednice, osvješćuje pripadnost jednoj kulturnoj, povijesnoj i geografskoj sredini.


Objavljen novi broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 14.11.2017)

Na mrežnim stranicama Vjesnika bibliotekara Hrvatske dostupna je online inačica god. 60, br. 1(2017).


Promotivni film Dan hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!  (objavljeno: 09.11.2017)

Promotivni film Hrvatskog knjižničarskog društva povodom Dana hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!

Filmom smo željeli na jednostavan način poslati poruku kako je, uz apsolutno uvažavanje svih različitosti, knjižnica ustanova namijenjena svima bez razlike. Okretanje stranice svojevrstan je poticaj na humanost i neisključivost, pri čemu se knjižnica predstavlja kao smjerokaz za ovakve pozitivne promjene i na puno širem društvenom planu.
Autori filma: Studenti Akademije dramskih umjetnosti, Jakov Nola, redatelj; Ante Delač, snimatelj; Oleg Skorin, montažer i kolegica Sanja Repanić Blažičko, scenaristica.

Pozivamo Vas da dijelite film i promovirate ga u svojim sredinama.

 


6. okrugli stol "Knjižnice i suvremeni menadžment: Alternativni izvori financiranja"  (objavljeno: 31.10.2017)

Komisija za upravljanje Hrvatskog knjižničarskog društva od 2008. godine redovito održava okrugle stolove s temama knjižničnog menadžmenta, a s ciljem podizanja razine uspješnosti rada hrvatskih knjižnica u ostvarivanju svojih misija i vizija primjenom marketinških i menadžerskih tehnika i alata.
Ovogodnišnji 6. okrugli stol „Knjižnice i suvremeni menadžment“ održati će se 30. 11. 2017. godine u Zagrebu (KGZ – Gradska knjižnica, Multimedijalna dvorana, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4, Zagreb). Programski će obuhvaćati praktične aktivnosti usmjerene na kreiranje branda knjižnice, kao važnog aspekta/dijela u privlačenju potencijalnih sponzora/donatora, prijave na projekte, natječaje, crowdfundinga itd., detektiranje alternativnih izvora financiranja, načina prijave i sl., te primjere dobre prakse.

Prijave su zatvorene!

(opširnije)


The International Symposium on the Future of Education in Information Science  (objavljeno: 26.10.2017)

U okviru međunarodnog Erasmus+ projekta EINFOSE (glavni koordinator Filozofski fakultet Osijek), od 10. do 11. rujna 2018. godine održat će se u Pisi, Italija, međunarodna konferencija "The International Symposium on the Future of Education in Information Science (FEIS 2018)".
Rok za prijavu sažetaka: 1. 2. 2018.
Više informacija o konferenciji dostupno je na mrežnim stranicama.


17. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Inovativna knjižnica u službi lokalne zajednice  (objavljeno: 26.10.2017)

Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja u suradnji s Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira već tradicionalno sedamnaestu godinu za redom okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama koji će se održati 08.12.2017. godine u Zagrebu. Svaki je okrugli stol posvećen posebnoj temi, od pristupa informacijama u službi kulturnog razvitka, pristupa službenim informacijama, pristupu informacijama za osobe s posebnim potrebama do prava korisnika u digitalnoj sredini, itd., pa sve do ovogodišnje teme koja se bavi inovativnošću knjižnica.

Ovaj je okrugli stol posvećen upravo novim uslugama organiziranim samostalno ili u suradnji s drugim organizacijama i ustanovama u lokalnoj zajednici ili pak uslugama koje su pomogle okupiti pojedine skupine stanovništva oko zajedničkog (kulturnog, poslovnog, itd.) interesa. Njegova je svrha prepoznati i vrednovati knjižnice kao mjesta gdje se članovi lokalne zajednice mogu okupiti, razgovarati, poslušati predavanje, prisustvovati glazbenom događaju ili pogledati izložbu.
(opširnije)


Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Vidljivost zavičajne zbirke u digitalnom okruženju  (objavljeno: 24.10.2017)

Gradska knjižnica i čitaonica Pula organizira stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Vidljivost zavičajne zbirke u digitalnom okruženju koji će biti održan u Središnjoj knjižnici 16. studenoga 2017. u Puli.
Skup tematizira knjižnični fond koji okuplja zavičajnu građu te način prezentacije građe u digitalnom obliku. Zavičajne zbirke bogate su važnim dokumentima i vrijednom građom, nositeljice su povijesti i kulture ljudi s određenoga područja, prošlosti i sadašnjosti zavičaja, objedinjavaju građu koja čini dio sveukupnog hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta. Kako je zavičajna zbirka zbog svoje specifične građe, uvjeta korištenja i čuvanja manje dostupna i vidljiva javnosti, tehnologija danas pruža brojne mogućnosti upravo u boljoj prezentaciji zavičajnih fondova i većoj vidljivosti ciljanim korisnicima.

Prijave:
Prijavnicu za sudjelovanje na Skupu možete preuzeti ovdje.
Rok za prijavu sudionika je 10. studenoga 2017.
Informacije o skupu dostupne su i na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

(opšinije)


Drugi poziv - 2. Okrugli stol: „Knjižnice za druge i drugačije“  (objavljeno: 20.10.2017)

Stručni skup na temu „Knjižnice za druge i drugačije“ oslanja se na iskustvo u radu narodnih i manjinskih knjižnica, kvalitetu razrađenih programa i projekata i želi potaknuti sve narodne knjižnice da u skladu s europskim dosezima poštivanja prava svih manjina, prihvaćaju i proširuju svoja pozitivna iskustva u radu s posebnim skupinama korisnika, kao što su pripadnici nacionalnih manjina, novonastale etničke skupine, doseljenici ili azilanti.

Mjesto održavanja: Pula, Gradska knjižnica i čitaonica Pula.
Organizatori: HKD, Radna grupa za manjinske knjižnice, Gradska knjižnica i čitaonica Pula.
Datum: 06. prosinca 2017.
Vrijeme: 10.00 – 17.30

PROGRAM!

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 10. studeni 2017.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 20. studeni 2017.
Prijava radova
Organizatori pozivaju knjižničare koji žele i imaju što reći o pitanjima iz tematike skupa da prijave svoja izlaganja.
Zainteresirani za izlaganje trebaju poslati sažetke do 10.11. 2017. godine na e-adresu knjiznicemanjina@gmail.com i navesti vrstu izlaganja koju prijavljuju.
Prijave sažetaka primaju se samo u elektroničkome obliku.

(opširnije)
 


<< prethodna stranica | 11-20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -