- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Otkazuje se održavanje Međunarodnog stručnog skupa "U čemu smo najbolji?"  (objavljeno: 18.05.2020)

Otkazuje se održavanje Međunarodnog stručnog skupa "U čemu smo najbolji?" u povodu 70 godina Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice i 25 godina Hrvatske sekcije IBBY-ja pri Hrvatskom centru za dječju knjigu. Skup je prvotno planiran za 15. svibnja 2020. godine, pa odgođen do daljnjega, no zbog neizvjesne epidemiološke situacije sada je u potpunosti otkazan. Skup je bio planiran u organizaciji Knjižnica grada Zagreba u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien.


Stajalište Hrvatskog knjižničarskog društva o Nacrtu prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima  (objavljeno: 13.05.2020)

Hrvatsko knjižničarsko društvo sudjelovalo je putem svog predstavnika, Dragutina Nemeca, predsjednika Komisije za autorsko pravo i otvoreni pristup Hrvatskog knjižničarskog društva, u radu Radne skupine za promjenu Zakona o autorskom pravu i drugim srodnim pravima. Nastavno na postignutu suradnju, Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Stajalište o tekstu Nacrta prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji je bio u javnom savjetovanju do 17. svibnja 2020.


(opširnije)

Otkazano održavanje Drugog stručnog skupa Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: obvezni primjerak – razvoj i uloga  (objavljeno: 12.05.2020)

Otkazuje se održavanje Drugog stručnog skupa Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: obvezni primjerak – razvoj i uloga koji organizira Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu Hrvatskoga knjižničarskog društva uz potporu Sekcije za zbirke i službe. Skup je trebao biti održan 24. travnja 2020. u Digitalnom laboratoriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a otkazan je u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i uredbama Vlade Republike Hrvatske u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze Covid-19.


Otkazano održavanje 5. okruglog stola Komisije za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama „Razvoj poslovanja utemeljenog na dokazima: Što su Vaša mjerila?“  (objavljeno: 08.05.2020)

Otkazuje se održavanje stručnog skupa „Razvoj poslovanja utemeljenog na dokazima: Što su Vaša mjerila?“. Ovaj skup je prvotno bio zakazan za 15. svibnja 2020. godine, pa odgođen za rujan, no zbog epidemiološki neizvjesne jeseni, sada je u potpunosti otkazan. Skup je trebala organizirati Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama HKD-a uz suorganizaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Knjižničarskog društva Rijeka. Skup je trebao biti održan u petak, 4. rujna 2020. u vremenu od 9:00 do 15:00 sati na Medicinskom fakultetu u Rijeci.


Odgoda održavanja 2. stručnog skupa „Ostvarimo potencijale knjižnica – interdisciplinarnost u provedbi programa”  (objavljeno: 05.05.2020)

ODGAĐA se 2. stručni skup „Ostvarimo potencijale knjižnica - interdisciplinarnost u provedbi programa”. Skup organizira Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić”, a trebao je biti održan u srijedu, 27. 5. 2020. u vremenu od 9,45 do 14,30 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić”, Ljudevita Šestića 1, Karlovac.

Skup je odgođen u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i uredbama Vlade Republike Hrvatske u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze koronavirusa.

(opširnije)

Smjernice za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti Covid 19  (objavljeno: 04.05.2020)

Temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske (23. travnja 2020.) o Mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, kojima se omogućuje i rad knjižnica, postupna prilagodba za pružanje knjižničnih usluga odvijat će se u tri faze, uz uvjet poštivanja svih epidemioloških mjera.

Hrvatski zavod za knjižničarstvo, Centar za razvoj knjižnica i knjižničarstva objavio je Smjernice za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti COVID-19.


Nagrada Američkog knjižničarskog društva Knjižnici i čitaonici “Fran Galović“ Koprivnica  (objavljeno: 04.05.2020)

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ Koprivnica jedna je od četiri ovogodišnja dobitnika priznanja Američkog knjižničarskog društva za inovativne međunarodne knjižnične projekte u 2020. godini - The 2020 American Library Association (ALA) Presidential Citation for Innovative International Library Projects za projekt „Mala škola korištenja pametnih telefona“.
Koprivnička knjižnica nominirana je od strane Hrvatskog knjižničarskog društva kao članica IFLA-e krovne knjižničarske udruge.

Iskrene čestitke!


Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (KAM)  (objavljeno: 30.04.2020)

Objavljena je verzija 1.0. Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (KAM) te je svima zainteresiranima dostupna na službenim mrežnim stranicama www.kam.hr

U tijeku je druga faza redakcije Pravilnika koja će trajati do rujna 2020. godine.


Normalizacija rada u arhivima, knjižnicama, muzejima i galerijama  (objavljeno: 25.04.2020)

Na temelju Zaključka Vlade RH o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti, od ponedjeljka 27. travnja predviđa se ponovno otvaranje knjižara, antikvarijata, prodajnih galerija, arhiva, knjižnica, muzeja i izložbenih galerija.
Početak rada s korisnicima/posjetiteljima odvijat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i strogih mjera fizičkog distanciranja sukladno preporukama HZJZ - Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Smjernice za rad knjižnica donijela je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i uključuju upute za posudbu tiskanih knjiga i rad u čitaonici.
Navedene smjernice odnose se na redovito poslovanje kao i rad s korisnicima/posjetiteljima.

(opširnije)

"Omoguru čita za đake i na daljinu"- program Kampanje "I ja želim čitati" u Noći knjige  (objavljeno: 22.04.2020)

Ove godine Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!" kojoj je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo nastavlja sa svojim aktivnostima u Noći knjige. Pripremljen je virtualni program. Prilagođen je izvanrednim uvjetima u kojima trenutno svi živimo i radimo. Program će biti predstavljen pod nazivom "Omoguru čita za đake i na daljinu". U suradnji s brandom Omoguru i logopedinjom Majom Peretić organizirano je prikazivanje virtualnog predavanja o primjeni Omoguru alata. Korištenje ovog alata olakšava, poboljšava i potiče čitanje kod osoba s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja.

(opširnije)

<< prethodna stranica | 1-10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -