naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

20. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama – Dva desetljeća Okruglih stolova o slobodnom pristupu informacijama

Mjesto održavanja: Online platforma Zoom, Zagreb 10.12.2020
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja i Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Hrvatsko je knjižničarsko društvo po uzoru na IFLA-in Odbor FAIFE osnovalo svoju Komisiju za slobodan pristup informacijama i slobodu govora 1998. godine. Komisija je među prve svoje zadaće uvrstila organizaciju stručnog skupa posvećenog temi slobodnog pristupa informacijama, što je i realizirala 2001. godine. Uspjeh tog prvog Okruglog stola potaknuo je HKD da nastavi s organizacijom okruglih stolova kao godišnjih manifestacija. Dosad ih je održano devetnaest. Svaki je okrugli stol posvećen posebnoj temi vezanoj uz osiguranje slobodnog pristupa informacijama i slobodi izražavanja u našim knjižnicama, s ciljem da se identificiraju prepreke slobodnom pristupu i ukaže na moguće načine njihova uklanjanja.

Formular za prijavu

Prijava sudjelovanja

Ime:

Prezime:

Ustanova:

Adresa uplatitelja*:

Grad*:
Poštanski broj*:
OIB uplatitelja*:
Broj narudžbenice:
Tel/Fax:

*Napomena: fizičke osobe koje same uplaćuju kotizaciju ne popunjavaju ova polja zbog zaštite osobnih podataka

Rok za prijavu je 8. prosinca 2020. ili do popunjenja mjesta.

U povodu 20. jubilarnog okruglog stola željeli bismo se najprije osvrnuti na dosad održane skupove, vidjeti i procijeniti u retrospekciji koliko smo uspjeli udomaćiti koncept slobodnog pristupa informacijama u našoj knjižničarskoj zajednici, koje smo prepreke njegovu ostvarenju uspjeli istaknuti, a možda i ublažiti, jesmo li i koliko pripremili knjižničare na promjene koje se svakodnevno događaju u digitalnoj sredini u kojoj živimo i u kojoj istodobno moramo održavati ravnotežu između slobodnog pristupa informacijama i čuvanja osobnog prava na privatnost pojedinaca. Željeli bismo, dakle, utvrditi promjene u pristupu samom konceptu koje potječu iz načina na koji se društvo razvijalo u proteklih dvadeset godina i pokušati naznačiti kako se knjižnice i knjižničari danas mogu i trebaju odnositi prema slobodnom pristupu informacijama kao njihovoj temeljnoj zadaći.

Način rada: pozvana izlaganja

Kotizacija: 50 kn

Uplata kotizacija: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatske bratske zajednice 4, HR 1000 Zagreb,
IBAN HR3423600001101451830 s naznakom "za 20. SPI". Po primljenoj uplati HKD će izdati račun i poslati ga na navedenu adresu.
Preliminarni program

9.00–9.30 Prijava sudionika
9.30–10.00 Pozdravni govori

I. dio - Knjižnice i slobodan pristup informacijama
10.00–10.20 Slobodan pristup informacijama u Hrvatskoj.
dr. sc. Aleksandra Horvat, dr.sc., red. prof. u miru, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

10.20–10.40 Od društva znanja do prava korisnika – rad Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva u periodu od 2011. do 2014.
Tea Grašić Kvesić, viša knjižničarka, KGZ – Knjižnica Tina Ujevića

10.40–11.00 Slobodan pristup informacijama i sloboda izražavanja u knjižničarskoj praksi – jedan pogled kroz rad Komisije (KSPI) Hrvatskoga knjižničarskog društva u razdoblju od 2014. do 2019.
Davorka Pšenica, mr. sc., IFLA-ina Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja, FAIFE

11.00-11.20 Prilozi slovenskih stručnjaka na okruglim stolovima o slobodnom pristupu informacijama u razdoblju od 2013. do 2020.
Milena Bon, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana

11.20–11.35 Rasprava
11.35–11:50 Stanka

II. dio - Okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama kao indikator promjena

11.50-12.10 Novi pogled na diseminaciju informacija u doba pandemije.
dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva

12.10–12.30 Slobodan pristup informacijama i sloboda izražavanja na prekretnici
Annemari Štimac, KGZ – Knjižnica Vladimira Nazora

12.30 – 12.50 Slobodan pristup informacijama, dvadeset godina poslije