naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

Treći stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki: Željeni dar prema smjernicama (06.05.2022)

Mjesto i vrijeme održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb. 16.9.2022.

Model konferencije: Cjelokupni program konferencije planira se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, sukladno s važećim epidemiološkim mjerama.

Organizator: Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu
Suorganizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Kotizacija se ne naplaćuje.

Programski i organizacijski odbor: Vesna Golubović, Sofija Konjević, Sanja Kosić, Dubravka Krleža, Alisa Martek, Tatijana Petrić, Maja Pranić, Kristina Romić, Jelena Šančić

Osobe za kontakt:
Kristina Romić, tel. 01/616 4044, e-mail: kromic@nsk.hr
Vesna Golubović, tel. 01/616 4086, e-mail: vgolubovic@nsk.hr

Tema skupa: Prikupljanje darova, donacija i legata značajan je dio izgradnje zbirki svake knjižnice. Smjernice o daru upućuju na potrebu da knjižnice imaju politiku darova i darivanja. Njima se jasno opisuju uvjeti prihvaćanja građe te navode načini prihvaćanju dara (od procesa provjere i vrednovanja do pisanja zahvalnice). Dar se ne mora uvijek uklopiti u fond knjižnice; zbog toga je bitno da svaka pojedina knjižnica utvrdi odgovaraju li određeni darovi njezinoj nabavnoj politici te uklapaju li se u strukturu knjižničnoga fonda. Svaka knjižnica uvjetuje određene postupke za nabavu dara, ali kao i kod svih vrsta nabave građe, prikupljanje darova i donacija treba biti u skladu s misijom i nabavnom politikom pojedine knjižnice.

Ciljevi stručnog skupa:
- pružiti pomoć u rješavanju stručnih problema s kojima se susreću knjižničari u segmentu izgradnje zbirki putem dara,
- izmijeniti iskustva srodnih i različitih politika prihvaćanja dara (željeni i neželjeni),
- uputiti na značaj smjernica za kvalitetnu izgradnju zbirki prihvaćanjem dara.

Oblici izlaganja:
• Pozvana izlaganja
• Prijavljena izlaganja
• Izlaganja na posteru

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem i dostavu sažetaka: 31.7.2022.
Obavijest o prihvaćenim radovima: 15.8.2022

Rok za prijavu bez izlaganja 1.9.2022