naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


5. stručni skup „Ostvarimo potencijale knjižnica“ – „ Treća životna dob - kako održati kvalitetu života (prva obavijest)  (objavljeno: 16.02.2023)
(opširnije)

Stručni skup Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna! – druga obavijest  (objavljeno: 14.02.2023)

Stručni skup „Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna!“ održat će se 24. ožujka 2023. u hibridnom obliku: uživo u Multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb (do 60 sudionika) i putem Zoom platforme za videokonferencije (do 100 sudionika).

Organizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak.
Skup će se tematski baviti teorijskim i praktičnim aspektima nabave raznolike građe za dječje i školske knjižnice, te izgradnje kvalitetnih zbirki za djecu i mlade. Cilj Skupa je omogućiti razmjenu znanja, praksi i ideja među članovima stručne zajednice vezanim za nabavu knjižnične građe za posebne skupine korisnika dječjih knjižnica.
Program će bit sastavljen od uvodnih izlaganja, primjera dobre prakse i rasprave. Uvodna izlaganja održat će dr. sc. Marija Ott Franolić, dr. sc. Ivana Martinović, izv. prof. i dr. sc. Alica Kolarić.
Sudjelovanje uživo i putem Zoom platforme može se prijaviti do 17. ožujka 2023. putem prijavnica prema navedenom cjeniku.

Rok za prijavu sudjelovanja: 17. ožujka 2023. putem prijavnice.
Rok prijave za sudjelovanje s izlaganjem primjera dobre prakse: do 6. ožujka 2023. putem prijavnice.
Program Skupa bit će dostupan tijekom ožujka 2023. godine na mrežnim stranicama HKD-a.

(opširnije)


Stručno-znanstveni skup 18. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica – prva obavijest  (objavljeno: 02.02.2023)

Stručno-znanstveni skup 18. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica održat će se od 31. svibnja do 3. lipnja 2023. godine u Lovranu pod nazivom Inkluzivnost: put prema „otvorenim“ knjižnicama u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva, Sekcije za visokoškolske i specijalne knjižnice.
Pod nazivom Inkluzivnost: put prema „otvorenim“ knjižnicama, ovogodišnjim će Skupom biti obuhvaćene sljedeće tematske cjeline:

  • Kulturna i znanstvena baština u digitalnom okružju;
  • Suvremeni oblici pismenosti 21. stoljeća;
  • Otvorena znanost;
  • Kulturna i kreativna industrija;
  • Inovacije su prilika.

Na skupu će sudjelovati brojni znanstvenici i stručnjaci koji će izlaganjima, radionicama te okruglim stolovima približiti suvremena dostignuća iz područja knjižničarstva i informacijskih znanosti.

Sudjelovanje na Skupu je uz kotizaciju.

Rokovi za prijavu izlaganja i sudjelovanja bit će objavljeni u drugom pozivu zajedno s informacijama o prijavama izlaganja i iznosu kotizacije.


POKRETNA KNJIŽNICA U SLUŽBI PROMICANJA KULTURE ČITANJA, 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa, s međunarodnim sudjelovanjem - prva obavijest  (objavljeno: 26.01.2023)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u suradnji s Društvom knjižničara u Splitu te Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, kao domaćinom, organizira 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja, koji će se održati u petak i subotu, 26. i 27. svibnja 2023. godine u Splitu.

Povod: osnivanje Bibliobusne službe Gradske knjižnice Marka Marulića Split putem prijave na EU natječaj „Čitanjem do uključivog društva“

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice
Suorganizatori: Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Društvo knjižničara u Splitu
Domaćin: Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Sudjelovanje je uz prijavu i kotizaciju.

(opširnije)

Stručni skup Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna! (prva obavijest)  (objavljeno: 23.01.2023)

Stručni skup „Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu : knjižničar zna!“ održat će se 24. ožujka 2023. u hibridnom obliku: uživo u Multimedijalnoj dvorani Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb (do 60 sudionika) i putem Zoom platforme za videokonferencije. Organizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak.

Sudjelovanje na Skupu je uz kotizaciju.

(Opširnije)


Vjesnik bibliotekara Hrvatske – obavijest o primanju rukopisa i obavijest recenzentima  (objavljeno: 18.01.2023)

Obavještavamo sve zainteresirane autore da će se rukopisi za broj 1/2023 Vjesnika bibliotekara Hrvatske primati do 1. veljače 2023. godine. Molimo autore da pažljivo pročitaju Smjernice za autore i da uz tekst prilože sve što se traži u obrascima OJS-a (Open Journal System) koji koristi Uredništvo Vjesnika bibliotekara Hrvatske.

Uredništvo Vjesnika bibliotekar Hrvatske ljubazno moli sve recenzente da osvježe svoje osobne profile i da svakako, ako to nisu učinili, dodaju do pet ključnih riječi vezanih uz područje/teme kojima se bave kako bi Uredništvo moglo što objektivnije uključivati mjerodavne stručnjake u recenzijski postupak.


IFLA-in i UNESCO-ov Manifest za narodne knjižnice, 2022.  (objavljeno: 12.01.2023)

U okviru Elektroničkih izdanja HKD-a, Sekcija za narodne knjižnice objavila je prijevod IFLA-inog Manifesta za narodne knjižnice kojeg je prevela Amelia Kovačević, prof., viša knjižničarka u NSK, a redakturu prijevoda odradila prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković s Filozofskog fakulteta u Osijeku.
 


Natječaj Zaklade Dr. Ljerka Markić-Čučuković  (objavljeno: 11.01.2023)

Zaklada raspisuje natječaj za nagradu za knjižnicu, ustanovu, udrugu i pojedinaca, koji promiču knjižničarsku struku i bibliotekarstvo općenito.

(opširnije)

Novi broj Novog uveza  (objavljeno: 09.01.2023)

Objavljen je novi broj Novog uveza, glasila Zagrebačkoga knjižničarskog društva. 

Uredništvo zahvaljuje svim suradnicima koji su poslali priloge za ovaj broj te poziva sve zainteresirane kolegice i kolege da svoje priloge o aktualnim temama i događanjima iz sredina u kojima rade šalju na e-mail adresu: zkd.novi.uvez@gmail.com.


Objavljena tematska zbirka „Ljudska prava“  (objavljeno: 09.12.2022)

Dana 9. prosinca 2022., objavljena je tematska zbirka „Ljudska prava“ na Hrvatskome arhivu weba.

(opširnije)

<< prethodna stranica | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>