HKD
Broj 6, veljača 1996.
Broj 5, listopad 1994.
Broj 4, rujan 1994.
Broj 1-3, lipanj 1992. - ozujak 1994.

ISSN 1333-9575
-
Broj 68, siječanj 2016. :: Tema broja: Projekti i programi za osobe s posebnim potrebama

Koprivnica čita - Upali lampicu i čitaj!

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2015., u petak, 23. listopada 2015. provedena je u Koprivnici po sedmi put manifestacija Koprivnica čita, tradicionalna  akcija javnog čitanja naglas, koja se od 2009. godine provodi u suradnji Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica s brojnim koprivničkim ustanovama i udrugama. Cilj je ove manifestacije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutiv vještina, ali i kao neizostavnog  kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. Ovogodišnji program odvijao se pod sloganom Upali lampicu i čitaj!, u skladu sa središnjom temom Mjeseca hrvatske knjige 2015 i obilježavanjem Međunarodne godine svjetlosti i tehnologija  zasnovanih na svjetlu. Stoga su i teme čitanja priča, poezije, slikovnica... bile vezane za svjetlost i svjetlo u najrazličitijim pojavnim oblicima i značenjima.

Tijekom manifestacije Koprivnica čita 2015.,  istovremeno se čitalo čak na jedanaest lokacija u gradu (najviše do sad!), a u čitanju je sudjelovalo ukupno  osamnaest ustanova i udruga. Iako se glavni dio akcije odvijao upravo 23. listopada, čitanje malim pacijentima  u Bolnici otpočelo je već i dan ranije, 22. listopada.  Na sam hrvatski Nacionalni dan čitanja naglas, 23.10., osim u  Knjižnici, čitanje se odvijalo u sedam gradskih dječjih vrtića, u Domu za starije i nemoćne,  u Domu za djecu "Svitanje" te na Odjelu pedijatrije u koprivničkoj Općoj bolnici. Sudionici u čitanju, uz knjižničare gradske Knjižnice, ponovo su bili učenici iz svih koprivničkih osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima i školskim knjižničarima; djeca i njihove odgajateljice iz gradskih dječjih vrtića; studenti Sveučilišta Sjever - Sveučilišnog centra Koprivnica,  zajedno sa svojim profesorima i mentorima; potom, štićenici Doma za starije i nemoćne Koprivnica; članovi Literarne sekcije Podravka te, po prvi put, i članovi Udruge slijepih i slabovidnih Koprivničko-križevačke županije. U samo čitanje, neposredno se uključilo oko 130 suradnika i volontera, a zajedno sa svima koji su kao publika slušali čitanje, ukupan broj sudionika bio je oko 550.

U dijelu manifestacije održanom u samoj Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" Koprivnica, sudjelovali su i mali veliki: u Odjelu za odrasle družilo se, uz čitanje odabranog štiva, dvadesetak ljubitelja pisane riječi. Članica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, Ana Tkalčec, zaslužila je veliki pljesak za vrlo izražajnu i dojmljivu izvedbu pjesme "Ti si moje svjetlo", koju je pročitala napisanu na brajici. Štićenice Doma za starije i nemoćne Koprivnica čitale su ili recitirale svoje vlastite pjesme i poeziju Frana Galovica. Još po nekoliko zanimljivih autorskih pjesama pročitale su članice Literarne sekcije Podravka, neke i na izvornom kajkavskom dijalektu. Svi sudionici u ovoj skupini izrazili su zadovoljstvo organiziranim programom te zahvalili Knjižnici što im omogućuje da u društvu drugih ljubitelja čitanja, posebno poezije, imaju priliku čitati i s drugima podijeliti svoje vlastite pjesme, kao i  prisjetiti se stvaralaštva književnih klasika, poput Galovića, Cesarića i drugih.

Ana Tkalčec, članica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, u koprivničkoj Knjižnici čita pjesmu napisanu na brajici

Dječji odjel Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica posjetili su polaznici koprivničkih dječjih vrtića te učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Podravsko sunce". Tematske slikovnice koje su za ovu prigodu odabrale i pripremile knjižničarke Dječjeg odjela, djeci su pročitale njihove odgajateljice, a ponešto i sama djeca starijeg uzrasta, među kojima ima već i dobrih samostalnih čitača! Poseban dio programa priredili su učenici "Podravskog sunca" koji su vrtićarcima pročitali nekoliko pjesmica tematikom svjetla -  o predvečerju, zvijezdama, Mjesecu..., koje su vrlo lijepo uvježbali sa svojom knjižničarkom, prof. Martinom Zelčić-Kos. Sva djeca su se iznimno radovala ovom programu i uživala slušajući i čitajući priče.

Učenice Gimnazije "Fran Galović" čitaju djeci u vrtiću Zvjezdica

U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica gostovale su učenice Medicinskog smjera Srednje škole Koprivnica. Posjetile su bolnički odjel, na kojem su smješteni slabije pokretni korisnici Doma. Čitale su im poeziju  poznatih pjesnika poput Nikole Šopa, Petra Preradovića, Tina Ujevića, Pabla Nerude i drugih te razgovarale s njima. Pjeme koje su odabrale za čitanje govorile su o temama bliskim svakom čovjeku, mladom ili starijem: o ljubavi, prijateljstvu, školskim danima i sl. Stanari Doma bili su vrlo zainteresirani i pažljivo pratili izvedbe učenica, a neki su čak bili ponukani da i sami odrecitiraju svoje autorske pjesme. Neke od pročitanih pjesama ganule su štićenike Doma do suza, a u čitanju su jednom rječju uživali svi - uključujući i zaposlenike bolničkog djela!

Učenice Srednje škole Koprivnica čitaju štićenicima Doma za starije i nemoćne Koprivnica

U dječjim vrtićima "Smiješak", "Igra", "Sv. Josipa" te u četiri objekta vrtića "Tratinčica" - Centrali, Zvjezdici, Ivančici i Crvenkapici -  gostovali su učenici osnovnih škola "Antun Nemčić Gostovinski" i "Đuro Ester", srednjoškolci iz Gimnazije "Fran Galović", Srednje škole i Obrtničke škole te studenti Sveučilišta Sjever - Sveučilišnog centra Koprivnica. Koordinatori programa - školske knjižničarke, profesorice Luca Matić, Nataša Borščak, Anka Simović, Irena Nevjestić i Marina Markanović te sveučilišni knjižničar dr.sc. Mario Kolar, kao teme čitanja odabrali su pjesmice i priče s motivima svjetlosti: o Suncu, noći, zvjezdama, Mjesecu, anđelima ... Uz slikovnice primjerene uzrastu djece, čitala su se i recitirala djela Grigora Viteza, Miroslava Dolenca Dravskog, Ivane Brlić Mažuranić, Dobriše Cesarića i drugih. Nakon čitanja i razgovora o pročitanome, u vrtićima su se odvijale i druge zabavne popratne aktivnosti, koje su pridonijele vrlo pozitivnom općem dojmu i oduševljenju održanim susretima kod svih sudionika: bilo je tu igranih i lutkarskih scenskih prikaza, čak i predstava Kazališta sjena; djeca su pogađala zagonetke i upoznavala se s glazbenim instumentima... Zajedno s malim vrtićarcima, uz puno smijeha, učenici i studenti su se igrali, glumili, svirali, pjevali, crtali i slikali, a susreti su u pravilu završavali uz obećanja da će se druženja nastaviti, ponovnim dolaskom učenika i studenata u vrtiće, ali i uzvratnim posjetom vrtića školama i Sveučilištu. O sudjelovanju u manifestaciji, puni dojmova, sudionici u čitanju izradili su zanimljive plakate i osvrte za web stranice svojih škola i Sveučilišta.

Gostovanje učenika OŠ "Braća Radić" na Odjelu pedijatrije Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici, kao i uvijek, bilo je posebno dojmljivo i dirljivo. Učenici su, zajedno sa svojom školskom knjižničarkom prof. Adrijanom Hatadi, bolesnim vršnjacima, njihovim roditeljima te zaposlenicima čitali na teme vezane uz simboliku svjetla, života, rađanja i mudrosti. Osim čitanja pjesama i kratkih priča, priredili su i mali recital svojih najuspješnijih izvedbi na ovogodišnjim natjecanjima.Tako su barem na sat vremena olakšali boravak malim pacijentima u bolnici, zabavili ih te ujedno širili svijest o važnosti čitanja.  Na kraju su im zaželjeli brzo ozdravljenje, te zamolili knjižničarku da ovakve posjete organizira svaki tjedan!

Knjižničarke Dječjeg odjela koprivničke Knjižnice, Jasminka Vajzović i Dolores Vrbanić, posjetile su još Dječji dom „Svitanje“ gdje su skupini djece čitale priču „Čajana na mjesecu“ te potom s njima porazgovarale o njihovim omiljenim književnim naslovima. Knjižničarke su djeci predstavile i tablet koji se koristi u Dječjem odjelu te ih upoznale s elektroničkim i zvučnim knjigama, programima za učenje stranih jezika i raznim korisnim i kreativnim aplikacijama, za što su djeca pokazala veliko zanimanje.

Sudeći po ocjenama koje su sami sudionici dali manifestaciji Koprivnica čita, i dojmovima koje su iznijeli u evaluacijskim listićima nakon održanih programa, sama je manifestacija u potpunosti opravdala svoje postojanje. Većina ispitanika ocjenila je manifestaciju odličnom ocjenom, te pohvalila samu ideju, kao i organizaciju općenito. Gotovo polovica učenika sudjelovala je u manifestaciji već dva ili više puta, ali ponovo se rado uključuje kad god imaju priliku. Također, svi koji su se uključili po prvi put, rado bi ponovo sudjelovali, a većina ih također izražava želju da se slični programi održavaju što češće.

U opisu svojih dojmova, učenici osnovnih i srednjih škola, npr., najčešće navode da im je na svim mjestima gdje su gostovali bilo zabavno, inspirirajuće i zanimljivo, da su se odlično i opušteno osjećali, a posebno ih je usrećilo zadovoljstvo koje su svojim posjetom priredili domaćnima - bilo djeci u vrtićima, malim pacijentima u bolnici ili štićenicima Doma za starije. Vrlo ih se dojmio i sam cilj ovog programa - čitanje kao svrha susreta, a ne kao što je inače uobičajenije, da čitanje određenih tekstova bude samo dio aktivnosti, u funkciji neke druge teme ili programa.

Voditelji i mentori grupa, knjižničari, nastavnici i odgajatelji, također su se u evaluacijama pohvalno izrazili o samoj manifestaciji, koja ima višestruku odgojno-obrazovnu dobrobit: osim što na poseban i vrlo poticajan način promovira samo čitanje, ona daje učenicima i studentima mogućnost provođenja zanimljivih izvannastavnih aktivnosti, potiče ih da se aktivno uključuju u život zajednice i bolje ga razumiju, te da s većim razumijevanjem pristupaju osobama iz svoje okoline, osobito onima s kojima se možda nemaju priliku susretati svakoga dana - kao što su mala djeca, starije osobe, bolesnici.

Zaključno, možemo reći kako manifestacija Koprivnica čita, osim što doprinosi poticanju čitanja, donosi i izvanredne rezultate u promicanju međugeneracijske solidarnosti, doprinosi osvještavanju potrebe za pomaganjem drugima na različite načine, razvija osjećaje solidarnosti i suosjećanja, potiče pozitivno gledanje na život i svijet, otvara novu perspektivu u suradnji pojedinih ustanova kroz zajedničke i svima bliske aktivnosti njihovih polaznika i/ili štićenika. Sudjelovanje zahtijeva i unaprjeđuje mnoge vještine, a provedene aktivnosti pri tom su izrazito zabavne i zanimljive, što je i najbolji recept za svaku vrstu učenja, pa tako i za učenje i poticanje čitanja.

Ljiljana Vugrinec

ljiljana@knjiznica-koprivnica.hr