Hrvatski skupni katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja problemska pitanje interoperabilnosti

Dijana Machala

Cilj. Rad ima za cilj prikazati model skupnog kataloga hrvatskih visokoškolskih knjižnica u kontekstu pitanja tehničke, semantičke te organizacijske interoperabilnosti.1

Pristup. U radu se problematizira svojevrsna kriza tradicionalnih knjižničnih kataloga u segmentu tehničkih, ali i normativnih pretpostavki te se izlažu perspektive razvoja skupnih kataloga u kontekstu procesa digitalne transformacije suvremenih knjižnica.

Metodologija. Na prikazu modela skupnog kataloga analiziraju se pitanja interoperabilnosti procesa pronalaženja informacija iz distribuiranih baza knjižničnih kataloga te dijeljenih informacijskih izvora.

Rezultati. Rad zastupa tezu o nužnosti holističkog pristupa, tj. primjeni svojevrsnog okvira za interoperabilnost, ključnog za funkcionalnu uspostavu složenog informacijskog sustava, a koji bi obuhvatio tehničku, semantičku i procesnu, tj. organizacijsku interoperabilnost.

Vrijednost. Rad može biti od vrijednosti svima koji se teorijski ili praktično bave pitanjima pronalaženja informacijskih izvora, ali i knjižničnom suradnjom.

Kako citirati
Machala, D. (2018). Hrvatski skupni katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja: problemska pitanje interoperabilnosti. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 61(1), 469–487. https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.636

Reference

Bailey-Hainer, B.; A. Beaubien; B. Posner; E. Simpson. Rethinking library resource sharing : new models for collaboration. // Interlending & Document Supply 42, 1(2014), 7-12. [citirano: 2018-03-29]. Dostupno na: https://doi.org/10.1108/ILDS-12-2013-0038
Bates, M. J. Improving user access to library catalog and portal information : final report. Prepared for the Library of Congress bicentennial conference on bibliographic control for the new millennium. Str. 4. [citirano: 27.03.2018]. Dostupno na: https://www.loc.gov/catdir/bibcontrol/2.3BatesReport6-03.doc.pdf
Borgman, Ch. L. Why are online catalogs still hard to use? // Journal of the American society for Information science 47, 7(1996), 493-503.
Breeding, M. Re-Integrating the integrated library system. // Computers in libraries 25(January 2005). [citirano: 2018-04-09]. Dostupno na: https://librarytechnology.org/repository/item.pl?id=11340
Brophy, J.; D. Bawden. Is Google enough? Comparison of an Internet search engine with academic library resources. // Aslib Proceedings 57, 6(2005), 498-512.
Calhoun, K. The Changing nature of the catalog and its Integration with other discovery tools : prepared for the Library of Congress : final report. March 17, 2006.
Carr, N. Does IT matter? An HBR debate. // The Harvard Business Review, June 2003. [citirano 2018-03-23] Dostupno na: https://hbr.org/2003/05/it-doesnt-matter
Digital Library Technology & Methodology Cookbook. DL.org, 2011.
Dunsire, G.; G. Macgregor. Improving interoperability in distributed and physical union catalogues through co-ordination of cataloguing and indexing policies. [citirano: 2018-04-10]. Dostupno na: https://strathprints.strath.ac.uk/57653/1/Dunsire_Macgregor_2004_Improving_ interoperabil ity_in_distributed_and_physical_union_catalogues.pdf
European Interoperability Framework - Implementation Strategy. 2017. Str. 4-5. [citirano: 2018-04-10]. Dostupno na: http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:2c2f2554-0faf-11e7-8a35-01aa75ed71a1.0017.02/DOC_3&format=PDF
Fagan, J.-C.; M. Mandernach; C. S. Nelson; J. R. Paulo; G. Saunders. Usability test results for a discovery tool in an academic library. // Information Technology and Libraries 31, 1(2012), 83-112. Dostupno na: http://ejournals.bc.edu/ojs/index.php/ital/article/view/1855/1745
Fuller, S. Customized science as a reflection of prescience. Epistemology & philosophy of science, 4, 2(2015). [citirano: 2018-04-09]. Dostupno na: http://social-epistemology.com/2015/01/06/comments-on-steve-fullers-presentation-in-moscow-lyudmila-a-markova/
Gjurković-Govorčin, R. Novi naraštaj knjižničnih kataloga : Katalog Knjižnica grada Zagreba. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 56, 3(2013), 127-146.
Macgreor, G.; F. Nicolaides. Towards improved performance and interoperability in distributed and physical union catalogues. // Program : electronic library and information systems 39, 3(2005), 227-247. DOI: 10.1108/00330330510610573
Machala, D. Knjižničarske kompetencije : pogled na razvoj profesije. Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 2012.
Machala, D. Skupni katalog knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja Republike Hrvatske. // Glas NSK 4, 14(2018), 23-25.
Machala, D.; L. Machala. Implementacija integriranog knjižničnog sustava Aleph u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i knjižnicama sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu i znanstvenih instituta : posebnosti implementacijskog procesa. // Zbornik radova 12. dana specijalnih i visokoškolskih knjižnica, Opatija, 11.-14. Svibnja 2011. Zagreb : Hrvatsko knjižničarsko društvo, 2013. Str. 330-343.
Mihalić, M. Model sveučilišnog knjižničnog sustava Sveučilišta u Zagrebu. Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 2006.
NISO. Open Discovery Initiative : promoting transparency in discovery. 2014. Dostupno na: https://groups.niso.org/apps/group_public/download.php/14820/rp-19-2014_ODI.pdf
OCLC. Online Catalogs : what users and librarians want. 2009. Dostupno na:
Peristeras, V.; K. Tarabanis. The Connection, Communication, Consolidation, Collaboration Interoperability Framework (C4IF) for information systems interoperability. // IBIS – Interoperability in Business Information Systems 1, 1(2006), 61-72.
Pollock, J. T.; R. Hodgson. Adaptive information : improving business through semantic interoperability, grid computing, and enterprise integration. New Jersey : John Wiley & Sons, Inc., 2004.
Smjernice za izradu skupnog kataloga knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja / uredila Dijana Machala. Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2016. [citirano: 2018-03-28]. Dostupno na: http://buki.nsk.hr/wp-content/uploads/2017/03/Smjernice-za-izradu-skupnog-kataloga_2016.docx
Stipanov, J. Integralni informacijski sustav NSB. Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 1990.
Tennant, R. The OPAC is dead. // The digital shift February 6, 2014. [citirano: 2018-03-28]. Dostupno na: http://www.thedigitalshift.com/2014/02/roy-tennant-digital-libraries/the-opac-is-dead/
Tennant, R. MARC must die. // Library Journal October 15, 2002. [citirano: 2018-03-29]. Dostupno na: http://soiscompsfall2007.pbworks.com/f/marc+must+die.pdf
Vaughan, J. Web scale discovery : differentiators and a final note. // Library technology reports 47, 1(2011), 48-54. [citirano: 2018-03-29]. Dostupno na: https://journals.ala.org/index.php/ltr/article/viewFile/4385/5074
Wang, Z. Integrated Library Systems (ILS) challenges and opportunities : a survey of U.S. academic libraries with migration projects. // The Journal of Academic Librarianship 35, 3(2009), 207-220.
Wersig, G. Information science: the study of postmodern knowledge usage. // Information processing and management, 29, 2(1993), 229-239.