Suvremeni knjižnični prostori – od ideje do realizacije zgrade Gradske knjižnice u Karlovcu

Main Article Content

Frida Bišćan

Sažetak

Prostori knjižnica uvijek su bili rezultat vremena, potreba, mogućnosti i promišljanja tadašnjih knjižničara, arhitekata, kao i zajednice kojoj su knjižnične usluge namijenjene. Narodne knjižnice po svom su određenju definirane kao javne ustanove, što označava njihovu otvorenost javnosti, „služenje“ javnosti; djelatnost im je usmjerena na zadovoljavanje kulturnih i obrazovnih potreba lokalne zajednice. Suvremeno doba, doba novih usluga i informacijskih tehnologija, traži novi pristup ne samo korisnicima nego i prostorima u kojima oni borave.


U uvodnom ću dijelu na primjeru karlovačke knjižnice izložiti razvoj ideje o izgradnji funkcionalne i estetski privlačne zgrade narodne knjižnice u Karlovcu. Rad je nastao sadržajnom analizom arhivskih dokumenata, važećih zakonskih propisa i dostupne stručne literature o planiranju prostora narodnih knjižnica.


U radu će biti govora o nedostatku knjižničnog prostora tijekom godina, promišljanjima o novim prostorima i javnom zagovaranju koje je provođeno u određenim razdobljima kako bi se taj problem riješio. Rješenje prostora karlovačke knjižnice bit će obrazloženo po etapama kroz koje je prolazilo. Ujedno će se kroz prostore i njihov sadržaj usporediti potrebe korisnika nekada i danas u suvremenom društvu.

Article Details

Citiranje
Bišćan, F. Suvremeni knjižnični prostori – od ideje do realizacije zgrade Gradske knjižnice u Karlovcu. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 60, 2-3(2017) . doi:10.30754/vbh.60.2-3.582
Rubrika
Članci