Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
zaglavlje
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)

IFLA EBLIDA NSK UNESCO
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za čitanje  //  Plan i program
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za čitanje

Plan i program

DJELOVANJE - Komisija za čitanje organizira seminare, okrugle stolove, tiska Smjernice i obavijesne materijale, te sudjeluje na skupovima u zemlji i inozemstvu.
IFLA-Secion on Reading na svojoj konferenciji u Berlinu 2003. godine donijela je Smjernice za programe opismenjivanja u knjižnicama. Tijekom 2004. godine u okviru svog programa rada, Radna grupa za čitanje prevela je Smjernice, a 2005.godine one su tiskane i predstavljene stručnoj knjižničarskoj zajednici. Tiskane su u publikaciji HKD-a u Smjernicama za građu laganu za čitanje.
U okviru izlaganja na Skupštini HKD-a u Šibeniku 2004. predstavljen je poster s ciljevima, metodama i značajem rada Radne grupe za čitanje. Na 14. europskoj konferenciji čitanja u Zagrebu 2005. predstavljen je poster na kojem su predstavljeni rezultati ankete o čitateljskim ukusima u javnim knjižnicama RH. Iste godine na IFLA konferenciji u Oslu predstavljen je poster o čitateljskim kompetencijama u javnim knjižnicama RH i njihovu značaju pripreme RH za ulazak u EU.
Komisija za čitanje u suradnji s Komisijom za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama organizirala je do sada 7 okruglih stolova povodom Svjetskog dana pismenosti, svake godine. Svjetski dan pismenosti Komisija svake godine stručnim skupom obilježava i u suradnji s Hrvatskim, odnosno Zagrebačkim čitateljskim društvom i Zagrebačkim knjižničarskim društvom. Komisija za čitanje surađuje i s Komisijom za knjižnične usluge za djecu i mladež, s Komisijom za narodne knjižnice, te s Komisijom za školske knjižnice. Članovi Komisije za čitanje, aktivno sudjeluju na europskim konferencijama o čitanju i drugim stručnim skupovima. 12.10. 2012. održan je okrugli stol na temu "Darovita djeca u knjižnici i knjižnica za darovitu djecu", na kojem je između ostalog predstavljen i prijevod IFLA-ih smjernica za knjižničare "Primjena istraživanja u promicanju čitanja u knjižnicama", autorica Lesley Farmer i Ivanke Stričević., s dodatkom istraživanja pismenosti i čitanja u hrvatskim knjižnicama. Smjernice_IstrazivanjePismenosti.pdf

Izvješće o radu od 1. rujna 2017. do 31. kolovoza 2018.

Programi, projekti, kampanje

1. Suorganizacija i aktivno sudjelovanje u nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ Komisije za OIPP HKD-a
  2. Aktivno sudjelovanje u Programskom i organizacijskom odboru  14. okruglog stola Komisije za OIPP  „Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom  I ja želim čitati : postignuća i izazovi, 6. listopada 2017. godine, te u 15. okruglom stolu „Knjižnične usluge za osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama“ za 28.rujna 2018.godine
  3. Suorganizacija 5. obljetnice nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ u Splitu, 7. travnja 2018.
  4. Pokretanje Facebook stranice Komisije „Čitanje – poticanje i istraživanje“ , 24. lipnja 2018.

Aktivnosti:

1. Aktivno sudjelovanje na sjednicama Stručnog odbora HKD-a
  2. Obavještavanje i kontaktiranje članova Komisije o radu Stručnog odbora kao i o planovima i aktivnostima Komisije
  3. Održavanje  više e-sastanaka i dogovora
  4. Aktivno uključivanje u komentare Prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti
  5. Prijava Programa na natječaj Ministarstva kulture RH: „Čitanje – poticanje i istraživanje: pokretanje web stranice na kojoj bi se prikupljali i obrađivali projekti, programi i istraživanja poticanja čitanja i pismenosti u RH“
  6. Aktivno sudjelovanje članica Komisije na brojnim događanjima i manifestacijama u svojoj sredini i izvan nje  i tako pridonošenje većoj vidljivosti i značaju HKD-a i komisije
  7. Suradnja s drugim srodnim komisijama, udrugama i ustanovama
  8. Suradnja na zajedničkim programima i projektima poticanja čitanja i pismenosti s Hrvatskim čitateljskim društvom
  9. Suradnja s medijima

Plan aktivnosti za 2019.

1. Nastavak rada u nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“  i nacionalnoj kampanji „Čitaj mi!“
  2. Sudjelovanje u organizaciji  16. okruglog stola Komisije za OIPP
  3. Nastavak rada na Facebook stranici i ovisno o financijskim mogućnostima kreiranje njezine web stranice
  4. Ažuriranje postojeće web stranice Komisije
  5. Nastavak suradnje s drugim srodnim komisijama
  6. Nastavak suradnje na zajedničkim programima i projektima s Hrvatskim čitateljskim društvom
  7. Rad na aktivnijem uključivanju svih članova Komisije za čitanje.

- - -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002