Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
zaglavlje
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)

IFLA EBLIDA NSK UNESCO
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Stručna tijela  //  Komisija za narodne knjižnice  //  Plan i program
Uvod       Plan i program       Članovi       Dokumenti i linkovi
Komisija za narodne knjižnice

Plan i program

Izvještaj za mandat 2014.-2016.

Članovi Komisije za narodne knjižnice u mandatu 2014.-2016.

Članovi Komisije:
Vinka Jelić Balta vinka.gradska.knjiznica.cazma@email.t-com.hr
Ivančica Đukec Kero ivancica.dukec@kgz.hr (predsjednica, 2015./16. na porodiljnom)
Martina Dragija Ivanović mdragija@unizd.hr
Frida Bišćan frida@gkka.hr
Grozdana Ribičić grozdana.ribicic@gmail.com
Gita Dragičević knjiznica-supetar@st.t-com.hr
Nadia Bužleta nadia.buzleta@gkc-pula.hr
Vesna Čabrić vesna.cabric@kgz.hr
Jadranka Račić jadranka.racic@kgz.hr
Ljiljana Sabljak ljiljana.sabljak@kgz.hr (zamjena predsjednice)
Gorana Tuškan gorana.tuskan@gkri.hr

Komisija broji maksimalan broj članova -  jedanaest.

Održano je nekoliko elektroničke sjednica po potrebi.

Aktivnosti:

• redovito ažuriranje mrežnih stranica Komisije i Sekcije
  • ažuriranje sadržaja na portalu knjiznica.hr, te unošenje novih modula poput Digitalne knjižnice i Zavičajnih zbirki. Za 2017. planira se apliciranje na sredstva Ministarstva kulture za potpunu rekonstrukciju i dizajna i sadržaja, a u tijeku je i provođenje ankete ciljanih korisnika oko zadovoljstva portalom i željama oko sadržaja i izgleda budućeg portala. Imenovano je i novo uredništvo. Prezentacija novosti vezanih uz portal planirana je za 41. Skupštinu HKD-a 2016. u Primoštenu.
  • rad na Kampanji za osobe sa specifičnim teškoćama u učenjuu suradnji s Komisijama unutra Sekcije kao i uz podršku Sekcije za školske knjižnice te Komisije za autorsko pravo i otvoreni pristup. Nakon okruglog stola  23. rujna 2016. godine u Gradskoj knjižnici KGZ-a u Zagrebu, službeno započinje Kampanja, a prvi rezultati planiraju se prikazati za Dan disleksije 17. listopada 2017. godine.
  • u suradnji s Komisijom za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama i Komisijom za čitanje organizacija 13. okruglog stola na temu Imate li poteškoća u čitanju? Dobro došli u knjižnicu!.30. rujna 2016. godine u Zagrebu
  • aktivno sudjelovanje u izradi prijedloga novih Standarda za narodne knjižnice - prikupljanje prijedloga, sistematizacija istih, donošenje odluka o strukturi i konceptu novih Standarda, konzultiranje slovenskih kolega oko izrade istih, sudjelovanje u radnim sastancima (dvije članice Komisije su ujedno i članice Povjerenstva za izradu novih standarda - Martina Dragija Ivanović i Ljiljana Sabljak kao zamjena Ivančice Đukec Kero). (prijenos u novi mandat)
  • Suorganizacija 10. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj s međunarodnim sudjelovanjem
  • rad u Povjerenstvu za dodjelu nagrade Knjižnica godine
  • održane povremene rasprave sa svima ili većinom članica o brojnim pitanja vezanim uz narodne knjižnice, kao i problematiziranje tema za buduće skupove i mogućnosti suradnje s drugim komisijama

U iščekivanju novog Zakona o knjižnicama neki od planiranih poslova su još otvoreni i prenose se u novi mandat, budući da se očekuju značajne promjene u Zakonu koje će se odraziti na brojne zakonske propise koji se odnose na narodno knjižničarstvo, prije svega na Standarde.

Zahvaljujući timskom radu i aktivnosti većine članica, Komisija je ostvarila većinu planiranog za navedeni mandat.

PLAN RADA ZA NOVO MANDATNO RAZDOBLJE

U 2016. Godini u Komisiji se oslobodilo jedno mjesto za novog člana.

Planiran je nastavak aktivnosti u smjeru dostizanja viših standarda i stvaranja uvjeta za kvalitetniji rad u narodnim knjižnicama, kao i rad i suradnja članova Komisije na izradi zakonskih i podzakonskih akata vezanih uz narodno knjižničarstvo.

Sudjelovati u radu Programskog odbora 11. Savjetovanja za narodne knjižnice.

Nastavak aktivnog sudjelovanja u radu Povjerenstva za izradu novih standarda za narodne knjižnice.

Nastavak rada na osuvremenjivanju portala knjiznica.hr.

Priprema i provođenja istraživanja u suradnji s Komisijom za statistiku i prezentacija na Savjetovanju za narodne knjižnice.

- - -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002