Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
zaglavlje
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)

IFLA EBLIDA NSK UNESCO
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  19. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Neutralnost interneta "zero-rating" i slobodan pristup informacijama

Mjesto održavanja: Zagreb 10.12.2019
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja i Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Programski i organizacijski odbor: Mario Hibert, Milena Bon, Gordana Bjelovarac, Adela Ćurlić, Tea Grašić Kvesić, Renata Petrušić, Davorka Pšenica, Ivana Hebrang Grgić i Annemari Štimac

Ovogodišnja je tema Neutralnost interneta, "zero-rating" i otvoreni pristup informacijama.
Neutralnost interneta načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga moraju jednako postupati prema svim podacima na Internetu te ne smiju diskriminirati ili naplaćivati različito usluge zavisno o vrsti korisnika, sadržaja, web stranice, platforme, aplikacije, vrsti računalne opreme ili načina komunikacije.

U današnjem mrežnom okruženju neutralnost interneta odnosi se na razinu kontrole pristupa sadržaju i brzinu dostavljanja od strane pružatelja internetskih usluga. Pravni okviri za ili protiv neutralnosti mreže česta su tema oko koje se danas vode bitke između pružatelja internetskih usluga (najčešće na strani protiv neutralnosti) i regulatornih agencija i krajnjih korisnika (na strani za neutralnost mreže).

Slobodan pristup informacijama i sloboda izražavanja, bez obzira na format i granice, središnja su odgovornost knjižničarske i informacijske profesije. Knjižnica je mjesto slobodnog pristupa internetu te je njegova neutralnost za nju vrlo važna, a knjižničari moraju znati u kojoj su mjeri odgovorni za zakonitost pruženih informacija i upravo će se o tome govoriti na ovogodišnjem Okruglom stolu.

Način rada: pozvana izlaganja i prijavljena izlaganja

Trajanje izlaganja: 15 minuta

Prijava izlaganja