- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  NSK se pridružila projektu Europeana novine
NSK se pridružila projektu Europeana novine (20.03.2013)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrana je uz 10 europskih knjižnica kao pridruženi suradnik projekta Europeana novine (Europeana Newspapers). Projekt Europeana novine utemeljila je u veljači 2012. godine skupina 18 europskih ustanova kako bi se tijekom tri godine na portalu Europeana osigurao pristup do 18 milijuna stranica novina. Stare hrvatske novine i časopisi postat će dio velikog europskog projekta.

Stare hrvatske novine i časopisi postat će dio velikog europskog projekta nazvanog Europeana novine. Naime Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrana je uz 10 europskih knjižnica kao pridruženi suradnik projekta Europeana novine (Europeana Newspapers). Što podrazumijeva da će NSK za spomenuti portal osigurati građu u vidu digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa, a što već i čini za portal Stare hrvatske novine(http://dnc.nsk.hr/newspapers/).

Projekt Europeana novine utemeljila je u veljači 2012. godine skupina 18 europskih ustanova kako bi se tijekom tri godine na portalu Europeana osigurao pristup do 18 milijuna stranica novina.

Namjera je Projekta, pokrenutog u sklopu Okvirnoga programa konkurentnost i inovacije (CIP) (2007-2013) (Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP) (2007-2013)) Europske komisije, okupljanje i povećavanje mogućnosti korištenja novina preko Europske knjižnice. Knjižnice suradnice projekta osigurat će digitalizirane i digitalne novine te cjelovite tekstove za najveću europsku digitalnu zbirku Europeana.

Razmjeri projekata digitalizacije novina u europskim knjižnicama utvrđeni su istraživanjem Europske knjižnice radi utvrđivanja i analize svih zbirki digitaliziranih novina u nacionalnim, znanstvenim i narodnim knjižnicama do 2012. godine, temeljem upitnika od 12 pitanja koja su se odnosila na novinske naslove i njihov raspon, dostupne metapodake, mogućnosti dijeljenja podataka i kakvoću digitalizacije.
Istraživanje je pokazalo kako je u 85 posto ispitanih knjižnica pristup digitaliziranim novinama besplatan. Većina uključenih knjižnica ne osigurava pristup novinama nakon 1942. godine, što otežava pristup sadržajima 20. stoljeća. Manji postotak ispitanih knjižnica osigurao je funkcionalnosti kojima se omogućuje najviše moguće korištenje bogatstva sadržaja digitaliziranih novina. U sklopu istraživanja 35 europskih knjižnica iskazalo je zanimanje za pridruživanje projektu Europeana novine, od kojih je odabrano 11 knjižnica, među kojima je i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

O Europeani:

Europeana, Europska digitalna knjižnica, usluga je koju The European Library razvija od 2008. na inicijativu i uz potporu Europske komisije. Europeana je višejezično mjesto za jedinstveni pristup digitalnoj/digitaliziranoj građi u europskim kulturnim ustanovama, a uz knjižnice uključuje i muzeje, arhive i ostale vlasnike sadržaja kulturne baštine. Svatko koga zanima književnost, umjetnost, znanost, politika, povijest, arhitektura, glazba ili film sada ima besplatan i brz pristup do najvećih europskih zbirki putem Europeanina internetskog portala.
Omogućen je izravan, brz i jednostavan pristup raznolikom europskom kulturnom blagu, odnosno različitim digitalnim objektima te njihovim metapodacima kao i podacima o autorskim pravima. Uključeni su filmovi, fotografije, slike, karte, rukopisi, knjige, novine, arhivski zapisi itd.
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -