- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Međunarodna nagrada Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" Koprivnica
Međunarodna nagrada Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" Koprivnica (12.03.2013)

Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica jedna je od dobitnica nagrade na međunarodnom natječaju što ga u području inovativnih programa narodnih knjižnica provodi neprofitna organizacija "Elektroničke informacije za knjižnice" (Electronic Information for Libraries, eIFL/PLIP). Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica nagrađena je za svoj program socijalne inkluzije romske djece i mladih.

Public Library Innovation Programme
Innovation Award
Contribution to social inclusion in the community

KOPRIVNIČKA KNJIŽNICA SVOJIM PROGRAMOM POTPORE ROMSKOJ DJECI I MLADIMA
JEDNA OD DOBITNICA MEĐUNARODNE NAGRADE ZA INOVATIVNE PROGRAME KOJI DOPRINOSE SOCIJALNOJ INKLUZIJI U ZAJEDNICI (EIFL-PLIP award for social inclusion)

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica jedna je od pobjednica međunarodnog natječaja za inovativne programe narodnih knjižnica koji pomoću korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije doprinose socijalnoj inkluziji u zajednici.
Na trećem po redu natječaju ne-profitne organizacije EIFL ( Electronic information for libraries) - Knowledge without boundaries pobjedilo je pet knjižnica - po jedna iz Afrike i Latinske Amerike i tri iz Europe. Jedana od europskih pobjednica (pored knjižnica iz Poljske i Ukrajine) je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica za svoj program korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije i senzibiliziranja javnosti, kako bi doprinijela socijalnoj inkluziji marginaliziranih romskih zajednica (više o nagrađenom programu Public Library Fran Galovic in Croatia).
Svaki pobjednik dobiva nagradu u iznosu od US$ 1.500, koji financira Zaklada Billa i Melinde Gates (The Bill & Melinda Gates Foundation). Priznanje i trofej bit će dodijeljeni europskim pobjednicima na međunarodnoj konferenciji za inovatore u narodnim knjižnicama u danskom gradu Aarhusu u lipnju 2013. (Next Library 2013 conference ) .
Pročitajte objavu pobjednika EIFL-PLIP natječaja i zanimljive priče nagrađenih http://www.eifl.net/news/five-libraries-win-eifl-plip-award-social-inc

O nagrađenom programu Knjižnice i čitaonice »Fran Galović« Koprivnica
» JUMP IN THE TRAIN FOR A BETTER WORLD: lCT Support to Roma people” (“Uskoči u vlak za bolji svijet: potpora romskoj zajednici pomoću korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije i poduke u osnovnoj informatičkoj i informacijskoj pismenosti).
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pomaže romskoj djeci i mladima da se lakše uključe u život lokalne zajednice i društva općenito svojim resursima (zbirkama, računalima, obukom za korištenje računala i interneta), kao i umrežavanjem sa stručnjacima različitih profila koji svakodnevno rade s romskom djecom, romskim i drugim udrugama te lokalnim upravama i samoupravama na koprivničkom području.
Koprivnički knjižničari započeli su 2000. godine s programima kojima se ujedno senzibilizirala šira lokalna zajednica na potrebe i probleme Roma, njihovu tradiciju, jezik i kulturu.
Od 2003. godine koprivnička Knjižnica obilježava 8. travnja, Svjetski dan Roma organizirajući radionice i književne susrete integracijskog karaktera, tj. zajedno za romsku i ne-romsku djecu. Do sada su ti programi okupili oko 500 djece iz Koprivnice i okolice.
U 2007. godini u koprivničkoj knjižnici oformljen je Romski kutak pod nazivom „Romska knjižna polica“ s oko 130 knjiga za djecu i odrasle.
U 2011. godine Knjižnica je započela s osnovnom podukom u računalnoj i informacijskoj pismenosti za sve svoje zainteresirane korisnike, uključujući i romske učenike i mlade Rome. Poduku provode knjižničari, a suradnja je ostvarena s romskom udrugom „Korak po korak“ i Pučkim otvorenim učilištem, kao mostovima da se dođe do djece i mladih. Teme osnovne računalne i informacijske pismenosti koje se obrađuju su: uvod u korištenje računalnih programa, slanje elektroničke pošte, pretraživanje interneta, uvod u knjižnični e-katalog i elektroničke izvore.
' Podukom “Surfanje u knjižnici“ stekao sam vještine za pretraživanje interneta za domaće zadaće, pripremu prezentacija u PowerPointu za nastavu, a također mi je pomogla i u učenju hrvatskog jezika.’ – novi korisnik računala, Damir R, 13 godina.
(Više o Knjižnici i čitanici „Fran Galović“ Koprivnica više na www.knjiznica-koprivnica.hr)

EIFL-PLIP Innovation Award trophies
O organizaciji koja dodjeljuje nagrade
Neprofitna organizacija EIFL - Knowledge without boundaries (EIFL = Electronic information for libraries) osnovana je 1999. godine. Misija joj je da preko knjižnica u više od 60 zemalja u svijetu omogući dostupnost digitalnim informacijama i znanju. Dostupnost znanju osnova je za obrazovanje, istraživanje i poboljšanje života, kao i stvaranje ljudskog kapitala od kojega ovisi razvoj društva. Knjižnice imaju ključnu ulogu u pružanju kvalitetnih informacijskih izvora i usluga. Rizici da im mnogi ljudi u svijetu nemaju pristup su čimbenici poput visokih cijena e-izvora na tržištu, zakonskih barijera i nedostatka tehnologije. Organizacija djeluje na nekoliko programskih područja, a jedno od njih je i područje Inovativni programi narodnih knjižnica (Public library Innovation Programme - PLIP) - ( o EIFL više na http://www.eifl.net).

Kontakt za daljnje informacije:
mr.sc. Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica
info@knjiznica-koprivnica.hr
Tel. 048 622 131
Mob. 098 92 71 044
 

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -