- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Drugi Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata
Drugi Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata (10.04.2012)

Drugi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održava se 19. i 20. travnja 2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Festival okuplja predstavnike arhivske, knjižnične i muzejske zajednice te sve zainteresirane za digitalizaciju kulturne i znanstvene baštine.
Više informacija o ovogodišnjem Festivalu, kao i prijavama na njega, možete pronaći na mrežnim stranicama http://www.nsk.hr/d-fest.
 

Svrha je Festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata predstaviti projekte digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u hrvatskim baštinskim ustanovama te razmijeniti iskustva i znanja iz područja digitalizacije, primjene normi, korištenja informacijskih tehnologija, provođenja nacionalnog programa digitalizacije te osiguranja bolje dostupnosti podataka o digitaliziranoj građi. Na Festivalu će biti predstavljeni projekti digitalizacije knjižne građe, zvuka i vizualne građe, a posebno će biti okupljeni i predstavljeni projekti digitalizacije zavičajne građe te projekti povezani s primjenom novih medija.

Drugi dan Festivala pod nazivom Građa u fokusu ove je godine posvećen digitalizaciji starih novina kao iznimno traženoj i krhkoj građi koja se čuva u našim baštinskim ustanovama. Prijenosom novina u digitalni oblik osigurava se zaštita izvornika starih novina, a objavom na mreži njihova šira dostupnost. Digitalizacija starih novina otvara niz stručnih, tehničkih i organizacijskih pitanja koja ćemo razmotriti kroz nekoliko uvodnih izlaganja i raspravu o sljedećim temama:
– strategija i koordinacija digitalizacije starih novina,
– metapodaci i zajednički put prema Europeani,
– izazovi skeniranja i obrade starih novina te
– digitalizacija inozemne Croatice.

- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -