- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Promotivni film Dan hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!  (objavljeno: 09.11.2017)

Promotivni film Hrvatskog knjižničarskog društva povodom Dana hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!

Filmom smo željeli na jednostavan način poslati poruku kako je, uz apsolutno uvažavanje svih različitosti, knjižnica ustanova namijenjena svima bez razlike. Okretanje stranice svojevrstan je poticaj na humanost i neisključivost, pri čemu se knjižnica predstavlja kao smjerokaz za ovakve pozitivne promjene i na puno širem društvenom planu.
Autori filma: Studenti Akademije dramskih umjetnosti, Jakov Nola, redatelj; Ante Delač, snimatelj; Oleg Skorin, montažer i kolegica Sanja Repanić Blažičko, scenaristica.

Pozivamo Vas da dijelite film i promovirate ga u svojim sredinama.

 


43. skupština HKD-a  (objavljeno: 11.09.2017)

Glavni odbor HKD-a, u skladu s čl. 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, na svojoj 6. elektroničkoj sjednici, održanoj od 5. do 8. rujna 2017. godine donio je Odluku o održavanju 43. redovne (izborne) Skupštine HKD-a od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji (Hotel Ambasador)


Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 09.01.2018)

 Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković koja djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine nagrađuje najbolje studente diplomskog studija informacijskih znanosti smjera bibliotekarstvo. Za izniman uspjeh na studiju i aktivno sudjelovanje u pojedinim projektima Odsjeka ove su godine nagrađene studentice

Lorena Čačković i Sara Semenski.

Studenticama će nagrada za akad. godinu 2016./17. biti uručena u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. u 12 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


Prvi poziv - Stručni skup „Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga“  (objavljeno: 04.01.2018)

Stručni skup „Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga“ održat će se 23. ožujka 2018. godine u Zagrebu u Knjižnica Medveščak, Zvonimirova 17. Organizatori skupa su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak.

Skup će se bavit teorijskim i praktičnim aspektima poticanja čitanja i promicanja knjige i čitanja među djecom i mladima kroz suradnju i partnerstvo sa samim autorima, s posebnim naglaskom na manifestacije kao što su festivali knjiga.

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem e-formularom je do 9. veljače 2018. godine.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja e-formularom je do 16. ožujka 2018. godine

(Opširnije)


Čestit Božić i sretnu i uspješnu 2018. godinu!  (objavljeno: 22.12.2017)

 

Hrvatsko knjižničarsko društvo želi Vam

čestit Božić i sretnu i uspješnu 2018. godinu!


Stručni skup „Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti“  (objavljeno: 15.12.2017)

Vrijeme i mjesto održavanja: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, Poljana 6, 22000 Šibenik, 24. – 25. 5. 2018.

Organizator: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik i Knjižničarsko društvo Šibenik

Programski i organizacijski odbor: Vilijam Lakić, Karmen Krnčević, Melinda Grubišić Reiter, Marina Šimić i Antonija Miše

Tema: Skup je posvećen Milivoju Zeniću (1953. – 2011.), koji je pokrenuo izdavaštvo Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik. Skup tematizira izdavaštvo koje obuhvaća bogatu kulturnu i književnu djelatnost niza znamenitih ljudi koji su svojim djelima obogatili baštinu, a također je poticaj suvremenom književnom stvaralaštvu. Baštinske ustanove potiču održavanje znanstvenih i drugih skupova, kojih se zbornici objavljuju kroz njihovo izdavaštvo.

Prijave
Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 30. travnja 2018.*
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 15. svibnja 2018.*
Zainteresirani za izlaganje trebaju poslati sažetke do 31. ožujka 2018. godine na e-adresu kkrncevic@knjiznica-sibenik.hr.
Prijave sažetaka primaju se samo u elektroničkome obliku.

Kotizacija: 150,00 kn (uključuje radne materijale, osvježenja tijekom pauza i zajedničku večeru)

*Napomena: Program događanja, mogućnost prijave i cijene smještaja objavit će se naknadno.

(opširnije)
 


42. elektronička, redovna skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 14.12.2017)

Obzirom da je odlukom predsjednice Hrvatskoga knjižničarskog društva otkazana 42. redovna Skupština Društva zakazana za 15. prosinca 2017. godine zbog nemogućnosti ostvarivanja kvoruma potrebnog za održavanje Skupštine i regularno donošenje odluka, na prijedlog Izvršnog odbora (8. elektroničke sjednice Izvršnog odbora koja je održana od 8. do 11. prosinca 2017. godine) na svojoj 9. elektroničkoj sjednici održanoj 12. i 13. prosinca 2017. godine, Glavni odbor HKD-a donio je odluku o sazivanju 42. elektroničke, redovne skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva za 15.-21. prosinca 2017. radi usvajanja izvješća o radu stručnih, upravnih i drugih tijela Društva, te financijskog izvješća za izvještajno razdoblje (1.9.2016. – 31.8.2017.) i usvajanje Plana rada i Financijskog plana Hrvatskog knjižničarskog društva za 2018. godinu. Odluka Glavnog odbora temelji se na članku 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva kojim je omogućeno održavanje Skupštine elektroničkim putem.

Dnevni red 42. redovne, elektroničke skupštine HKD-a 

Ad. 1. Usvajanje izvješća o radu stručnih, upravnih i drugih tijela Društva, te financijskog izvješća za izvještajno razdoblje (1.9.2016. – 31.8.2017.)

Ad. 2. Usvajanje plana rada i financijskog plana Hrvatskog knjižničarskog društva za 2018. godinu

 


Dostupna publikacija - Zbornik radova Slobodan pristup informacijama : 17. okrugli stol  (objavljeno: 13.12.2017)

HKD je objavio novi Zbornik radova Slobodan pristup informacijama : 17. okrugli stol. Ovu publikaciju, kao i sva ostala izdanja HKD-a, možete naručiti putem online narudžbe


Otkazana 42. Skupština HKD-a  (objavljeno: 07.12.2017)

Odlukom predsjednice Hrvatskog knjižničarskog društva otkazuje se 42. Skupština Društva zakazana za 15. prosinca 2017. godine zbog nemogućnosti ostvarivanja kvoruma potrebnog za održavanje Skupštine i regularno donošenje odluka. O novom datumu i načinu održavanja Skupštine članovi Društva i delegati bit će pravovremeno obaviješteni.

 


Književni petak: Game over - kraj igrice / Tomislav Fiket, Berislav Jozić i Luka Žučko  (objavljeno: 05.12.2017)

Povijesno, prvi filmaši bili su izumitelji, "hardveraši", koje je više zanimala tehnika snimanja „živih slika“, nego što su razmišljali o filmu kao novom vidu umjetnosti. Njihove projekcije su i dočekivane kao tehničke novotarije koje nisu, a neće nikada ni biti, blizu mogućnostima teatarskog izričaja. No, "novotarija" je brzo počela progovarati sebi svojstvenim jezikom, jezikom montaže, koji ni u jednom drugom mediju nije bio moguć, nadograđujući film specifičnim narativnim i stilskim formama.

Kao što znamo, film je svojom popularnošću pretekao ostale umjetnosti, postao je glavna zvijezda, a sada smo svjedoci (skoro) identične priče s medijem video-igara: od prvih zanesenjaka-izumitelja kojima je bio uspjeh natjerati dva štapića da odbijaju kockastu loptu do industrije koja ostvaruje veći promet od filmske industrije te svojim budžetima konkurira filmovima hollywoodske A produkcije.

O tome gdje je medij video-igara danas i smijemo li ga uopće zvati "igricama", razgovarat ćemo s Berislavom Jozićem i Lukom Žučkom, novinarima jedinog specijaliziranog časopisa za video-igre u Hrvatskoj - Reboota. (T. F.)

Urednik i voditelj je Tomislav Fiket, filmski i TV redatelj i ljubitelj video igara. Tribina će se održati 8. prosinca u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -