naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

15. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

Mjesto održavanja: Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6/1 28.09.2018
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama; Suorganizatori: Komisija za čitanje i Knjižnice grada Zagreba

Tema okruglog stola: Knjižnične usluge za osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama

Osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama obilježene su stigmom, predrasudama i stereotipima. Njihova prava se često krše pa se nalaze u neravnopravnom položaju u pristupu zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim i ostalim područjima društvenog života. Svrha Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine je život u obitelji i lokalnoj zajednici s pristupačnim uslugama te veća zapošljivost osoba s invaliditetom. Organizacijom okruglog stola posvećenog knjižničnim uslugama za osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama knjižnice žele dati svoj doprinos provedbi spomenute strategije.

Način rada:
- pozvana izlaganja stručnjaka iz različitih područja rada s navedenim skupinama
- panel diskusija
- primjeri dobre prakse

Ciljevi: informirati, osvještavati i zagovarati o pravima osoba s intelektualnim i pshosocijalnim teškoćama te otklanjati predrasude o njima. Umrežavati stručnjake iz različitih područja radi stvaranja novih mogućnosti za ravnopravan život u zajednici.

Ciljane skupine: knjižničari svih vrsta knjižnica i stručnjaci iz vladinih i nevladinih organizacija.

Ovaj okrugli stol otvoren je za sudjelovanje bez kotizacije.
Svi zainteresirani mogu prijaviti svoja izlaganja do 8. lipnja 2018. putem obrasca.
Obrazac za prijavu izlaganja

Nakon recenzentskoga postupka konačne odluke o prihvaćanju za sudjelovanje bit će objavljene do 7. srpnja 2018.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: biti će naknadno objavljen.