naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

Zaključci - 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa (18.07.2017)

Nacionalni skup s međunarodnim sudjelovanjem 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa „Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu?“ održan je u Puli, 12. svibnja 2017. godine u organizaciji Komisije za pokretne knjižnice i Komisije za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, Gradske knjižnice i čitaonice Pula kao domaćina i Društva bibliotekara Istre.

U Hrvatskoj djeluje 9 bibliobusnih službi s ukupno 13 bibliobusa koji su u 2016. godini pružali knjižnične usluge na području 148 jedinica lokalne samouprave s ukupno 496 bibliobusnih stajališta. U 2016. godini bilo je aktivnih 14.693 članova (69% djece), posuđeno je 365.433 jedinica knjižnične građe, održano je 388 raznovrsnih programa. Pokretne knjižnice osiguravaju građanima pravo na jednakopravnost pristupa informacijama i cjeloživotnom obrazovanju te predstavljaju jedinu mogućnost za ostvarivanje dostupnosti znanja, kulture i informacija stanovništvu u perifernim i ruralnim područjima, poglavito u područjima bez stacioniranih knjižnica, odnosno u malim mjestima udaljenima od većih središta i slabo prometno povezanim s mjestima u kojima se knjižnice nalaze.

Skup je okupio 105 prijavljenih sudionika, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije, a sastojao se od festivalskog dijela otvorenog javnosti te radnog dijela posvećenog edukaciji i stručnom usavršavanju knjižničara, poticanju suradnje i razmjeni dobre prakse u promociji i unaprjeđenju djelatnosti pokretnih knjižnica, u kojem je održano desetak stručnih prezentacija i izložbi dvanaest posterskih izlaganja iz svih hrvatskih bibliobusnih službi te iz Novog mesta, Maribora i Kladova. Izlaganja i posteri dostupni su na poveznici.

Na početku skupa prikazan je promotivni video pod nazivom Pokretne knjižnice u RH: cjeloživotna avantura kroz bogatstvo druženja i znanja, snimljen kao potpora osnivanju nove službe pokretne knjižnice u Istarskoj županiji. Video oslikava značaj dostupnosti knjižničnih usluga iz perspektive korisnika bibliobusa iz cijele Hrvatske, a završava porukom pulske djece „I mi imamo pravo na bibliobus“.

Zaključci u privitku.