- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST  (objavljeno: 19.02.2018)

Vezano uz medijske istupe saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, usmjerene protiv Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), ovim putem obraćamo se javnosti zbog zaštite dostojanstva, digniteta i ugleda HKD-a.

HKD je neprofitna strukovna udruga koja kontinuirano i vrlo uspješno djeluje od 1940. godine i tijekom cijelog tog razdoblja HKD je djelovao kao nepristran entitet čiji članovi nisu podlijegali političkim ili medijskim pritiscima.

Dugogodišnji rad HKD-a usredotočen je isključivo na razvoj struke u skladu sa svjetskim trendovima, uz uvažavanje lokalnih prilika te HKD tijekom svih godina postojanja nikada nije zauzimao političke ili svjetonazorske stavove jer to nije svrha njegova postojanja i kosi se sa temeljnim dokumentom HKD-a, Statutom.

Članovi HKD-a stručnjaci su i znanstvenici iz područja knjižničarstva i informacijskih i komunikacijskih znanosti, koji u HKD-u djeluju kroz regionalna knjižničarska društva te stručna tijela, pri tome poštujući temeljna načela struke i Etički kodeks koji počivaju na pravu pristupa informacijama svima, otvorenosti za sve pripadnike zajednica u kojima djeluju, bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost i razvoju usluga za sve građanke i građane Republike Hrvatske. Članovi HKD-a u svom se stručnom i znanstvenom, svakodnevnom radu ne vode dnevnopolitičkim pitanjima i osobnim svjetonazorskim stavovima što je jedno od naših najvrjednijih obilježja.

HKD svoje odluke donosi na demokratski i transparentan način propisan Statutom i nizom pravilnika. Svi članovi HKD-a imaju pravo i mogućnost predlaganja osnivanja stručnih tijela unutar HKD-a, ukoliko procijene da je potrebna promjena ili proširenje uobičajenih aktivnosti, ali odluka o osnivanju novog stručnog tijela vrlo je ozbiljna odluka koja, do konačnog usvajanja, mora proći čak četiri stručno-upravljačke razine unutar strukture HKD-a (sekcija, Stručni odbor, Glavni odbor, Skupština) i tek se po usvajanju na Skupštini može primijeniti u radu HKD-a. Na sve četiri razine odluke se donose natpolovičnom većinom i na sve četiri razine o prijedlozima vrlo otvoreno i bez ustezanja raspravljaju stručnjaci i znanstvenici iz područja knjižničarstva i informacijskih i komunikacijskih znanosti.

Važno je i naglasiti kako kao neprofitna strukovna udruga, HKD nema ingerencije niti ovlasti svoje odluke nametati knjižnicama. HKD nije osnivač knjižnica niti zakonodavac već udruga koja se isključivo bavi razvojem i zaštitom struke.

Iz toga razloga, ovim putem želimo izraziti zabrinutost nad činjenicom da je jedna politička stranka, kroz djelovanje i izjave saborskog zastupnika Zekanovića, pokušala izvršiti politički i medijski pritisak na jednu strukovnu udrugu, njene članove i vodstvo, u ovom slučaju HKD, a vezano uz prijedlog osnivanja nove radne grupe unutar Stručnog odbora i Sekcije za narodne knjižnice, a koja bi se bavila LGBTIQ tematikom sa stručnog knjižničarskog stajališta, i koji je, poštujući sve procedure propisane dokumentima HKD-a, regularno stigao od strane članova HKD-a, opravdavajući svoje postupke nametanjem političke agende s kojom se ne slažu, a pri tom su učinili upravo ono protiv čega su se „borili“, odnosno pokušali su HKD-u nametnuti svoju političku agendu kako bi navodno zaustavili tuđu.

Količina dezinformacija, netočnosti i informacija izvađenih iz konteksta, objeđivanje članova upravnih tijela HKD-a uz insinuacije o njihovim postupcima i ponašanju, jasno imputiranje neetičnog i nemoralnog ponašanja članova upravnih tijela HKD-a, te neinformirano i neutemeljeno ocjenjivanje rada HKD-a, navedenih u priopćenju koje je poslano u javnost, pokazuje kako saborski zastupnik Zekanović i osobe koje ga podupiru, a koji su pokušali izvršiti pritisak na HKD i njegove članove diljem Hrvatske, ne poznaju niti temelje poslovanja i rada HKD-a kao niti najosnovnije temelje knjižničarstva kao struke, ali se, unatoč tome, ne libe koristiti pritiscima na članove HKD-a i javnost kako bi poduprli svoju političku agendu.

Na sjednici Stručnog odbora HKD-a, održanoj 16. veljače 2018. godine, prijedlog osnivanja nove radne grupe nije prihvaćen (10 glasova ZA, 11 glasova PROTIV, 6 glasova SUZDRŽANIH), ali ne kao posljedica pokušaja političkog pritiska saborskog zastupnika Zekanovića, njegovih pristaša i simpatizera, već kao rezultat argumentirane rasprave članova Stručnog odbora, kao što je i uobičajeno na sjednicama svih stručnih i upravnih tijela HKD-a. Treba napomenuti i kako je na ovoj sjednici ovo bila tek jedna u nizu točaka Dnevnog reda.

Neprihvatljivim smatramo i pokušaj saborskog zastupnika Zekanovića da odluku članova Stručnog odbora HKD-a pripiše sebi, stranačkim i medijskim pritiscima te tako prikupi političke bodove i pokuša utjecati na rad i odluke jedne ozbiljne, etablirane neprofitne strukovne udruge koja se vrlo aktivno, uspješno i promišljeno bavi svojim područjem interesa već više od 70 godina i zbog čijih su nastojanja i rada njegovih članova dosezi hrvatskog knjižničarstva u rangu sa svjetskima, koja je poštovan član međunarodnih udruga i čiji su članovi priznati stručnjaci, inovatori u području knjižničarstva, znanstvenici, intelektualci, autori brojnih znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim publikacijama, te dobitnici cijelog niza domaćih i međunarodnih priznanja.

HKD je uvijek bio i ostat će nepristrana strukovna udruga predana razvoju hrvatskog knjižničarstva, plemenite struke posvećene obrani prava na slobodu izražavanja, slobodnom pristupu informacijama i razvoju knjižničnih usluga namijenjenih svim građankama i građanima Republike Hrvatske.

dr. sc. Dunja Holcer, predsjednica HKD-a 


Promotivni film Dan hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!  (objavljeno: 09.11.2017)

Promotivni film Hrvatskog knjižničarskog društva povodom Dana hrvatskih knjižnica - OKRENI STRANICU!

Filmom smo željeli na jednostavan način poslati poruku kako je, uz apsolutno uvažavanje svih različitosti, knjižnica ustanova namijenjena svima bez razlike. Okretanje stranice svojevrstan je poticaj na humanost i neisključivost, pri čemu se knjižnica predstavlja kao smjerokaz za ovakve pozitivne promjene i na puno širem društvenom planu.
Autori filma: Studenti Akademije dramskih umjetnosti, Jakov Nola, redatelj; Ante Delač, snimatelj; Oleg Skorin, montažer i kolegica Sanja Repanić Blažičko, scenaristica.

Pozivamo Vas da dijelite film i promovirate ga u svojim sredinama.

 


43. skupština HKD-a  (objavljeno: 11.09.2017)

Glavni odbor HKD-a, u skladu s čl. 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, na svojoj 6. elektroničkoj sjednici, održanoj od 5. do 8. rujna 2017. godine donio je Odluku o održavanju 43. redovne (izborne) Skupštine HKD-a od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji (Hotel Ambasador)


Migranti u knjižnici / Migrate to library – tečaj za knjižničare o integracijskim teorijama i praksama  (objavljeno: 14.02.2018)

Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula u sklopu međunarodnog projekta Migranti u knjižnici / Migrate to library organizira tečaj za knjižničare o integracijskim teorijama i praksama.
Vrijeme održavanja:
10. travnja 2018 - od 9:00 do 16:00
11. travnja 2018. – od 9:00 do 12:00
Mjesto održavanja: Dvorana u kupoli Gradske knjižnice Zagreb (Starčevićev trg 6)

Kotizacija se ne plaća, a prijaviti se možete do 6. travnja na poveznici. Broj mjesta je ograničen!

(opširnije)

Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 09.02.2018)

Objavljen je novi sveščić Vjesnika bibliotekara Hrvatske - god. 60, br. 4(2017) - tiskana inačica. Broj 2-3 je dostupan na mrežnom mjestu časopisa.


STRUČNO PUTOVANJE U KNJIŽNICE RIMA  (objavljeno: 30.01.2018)

Obavještavamo Vas da je Zagrebačko knjižničarsko društvo u suradnji s putničkom agencijom Adrijana putovanja organiziralo:

Stručno putovanje u knjižnice Rima, od 28. travnja do 1. svibnja 2018. godine.

Detalji putovanja, informacije o prijavi i plaćanju nalaze se u programu putovanja kao i na društvenim mrežama ZKD-a. Dodatne informacije možete dobiti putem maila: info@adrijanaputovanja.hr ili na br. telefona: 01 487 2241 turističke agencije Adrijana putovanja. Stručno putovanje je namijenjeno nama knjižničarima, članovima naših obitelji i prijateljima, stoga slobodno ovaj poziv proslijedite svim zainteresiranima bez obzira na formalno članstvo u ZKD-u.


Stručni skup „Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća“  (objavljeno: 24.01.2018)

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ 1. ožujka 2018. godine proslavit će 180. obljetnicu djelovanja. Tim povodom organizirat se stručni skup pod nazivom „Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća“.
Od Ilirskog čitanja društva, osnovanog 1. ožujka 1838. do današnjih dana, Knjižnica djeluje kao baštinska ustanova, suvremena ustanova u kulturi, najstarija u gradu Karlovcu. Opće je prepoznata kao kulturno, obrazovno i informacijsko središte zajednice, kao i mjesto promicanja multikulturalnosti. Knjižnica danas umrežuje čitanje, informiranje, nove tehnologije, stvaralaštvo i konzumiranje najrazličitijih oblika kulturno-kreativnih proizvoda. Upravo danas, u vrijeme globalizacije, potrebno je istaknuti ono što je osobito i po čemu je neka sredina prepoznatljiva i posebna. O toj promjeni i činu predstavljanja povijesne i kulturne baštine u suvremenom društvu kroz nove medije govorit će se na predavanjima na Stručnom skupu “Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća”. Kroz primjere dobre prakse knjižnice će predstaviti ulogu i značaj u zajednici, kroz suvremene načine rada i nove medije, čime se čuva i obogaćuje identitet lokalne zajednice, osvješćuje pripadnost jednoj kulturnoj, povijesnoj i geografskoj sredini.

Mjesto i vrijeme odražavanja: Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" Karlovac, 1. ožujka 2018. Stručni skup održava se uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Karlovca.

Prijave: Rok za prijavu sudjelovanja – ponedjeljak, 26. 2. 2018. godine. Molimo Vas da ispunjenu prijavnicu pošaljete na mail: maticna@gkka.hr

 Više informacija o skupu na poveznici.

(opširnije)


Drugi poziv na skup "Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga"  (objavljeno: 23.01.2018)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak organiziraju stručni skup "Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga" koji će se održati 23. ožujka 2018. u Zagrebu u Knjižnici Medveščak, Zvonimirova 17.

Stručni skup „Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga“ bavit će se teorijskim i praktičnim aspektima poticanja čitanja i promicanja knjige i čitanja među djecom i mladima kroz suradnju i partnerstvo sa samim autorima, s posebnim naglaskom na manifestacije kao što su festivali knjiga.
Uvodna izlaganja su sljedeća:
• Dr. sc. Anita Peti-Stantić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Knjige u samoći, knjige među ljudima
• Seid Serdarević, urednik nakladničke kuće Fraktura, inicijator i direktor Svjetskog festivala knjige: Suvremena književnost i čitanje kod mladih: primjer književnih matineja
• Jasminka Petrović, Festival „Krokodokodil“, Beograd i Milica Matijević, Biblioteka „Dimitrije Tucović“, Lazarevac: Festivali dječje knjige u Srbiji

(opširnije)


Objavljene HKD Novosti - broj 76  (objavljeno: 23.01.2018)

Objavljen je 76. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Tema sljedećeg, 77. broja, bit će „Školska knjižnica u 21 stoljeću“.
Razvoj hrvatskog obrazovanja, znanosti i kulture te povezivanje s Europom i svijetom je nezamislivo bez korištenja knjižnica, posebno školskih knjižnica. Školska knjižnica je mjesto gdje učenici stječu vještine za samostalno učenje, razvijaju maštu i osposobljavaju se za život odgovornih građana. Škola knjižnica nudi knjige i ostalu građu koja svim članovima omogućuje razviti kritičko mišljenje i pomaže im da postanu stvarni korisnici obavijesti, u svim oblicima i putem svih medija. Svojim odgojno – obrazovnim i kulturnim zbivanjima stvara partnerski odnos učenika, nastavnika i knjižničara te utječe na razvoj učenikove samostalnosti, samopouzdanja i ostvarenje individualnog maksimuma.
U prethodnim brojevima Novosti puno smo govorili o narodnim knjižnicama, o novoj ulozi knjižnice kao trećeg prostora i mjesta gdje određene kategorije korisnika provode sve više vremena. Voljeli bismo vidjeti kako kolegice iz školskih knjižnica planiraju i organiziraju događanja za svoje mlade i kreativne korisnike. Sigurni smo da je rad u takvoj knjižnici zahtjevan ali i vrlo interesantan.
Drage kolegice i kolege, povremeno dobivamo vaše materijale ali ovaj broj smo odlučili posvetiti školskim knjižnicama. Podijelite s nama vaša iskustva, probleme i načine njihovog rješavanja.
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 77. broj HKD Novosti je 17. ožujak 2018. godine. Upute autorima dostupne su na poveznici.


Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 09.01.2018)

 Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković koja djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine nagrađuje najbolje studente diplomskog studija informacijskih znanosti smjera bibliotekarstvo. Za izniman uspjeh na studiju i aktivno sudjelovanje u pojedinim projektima Odsjeka ove su godine nagrađene studentice

Lorena Čačković i Sara Semenski.

Studenticama će nagrada za akad. godinu 2016./17. biti uručena u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. u 12 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -