Zadnji put si ovdje bio/la: . Sada je: pet stu 24, 2017 1:00 am.


Vremenska zona: UTC + 02:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Još o prijedlogu novog Zakona o knjižnicama
PostPostano: pet ruj 15, 2006 4:42 pm 

Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:15 pm
Postovi: 1
Lokacija: Koprivnica
Nakon rasprave o prijedlogu novog Zakona, knjižničari u Koprivničko-križevačkoj županiji imaju nekoliko zapažanja / primjedbi / prijedloga.
1. Prva se primjedba odnosi, prije svega, na (pre)kratak rok za raspravu na forumu - tim više što se sve odvijalo tijekom ljeta, tj. za vrijeme godišnjih odmora. Zbog toga nije bilo moguće do određenog roka organizirati širu rapravu, što je - kod donošenja ovako važnog dokumenta - u svakom slučaju potrebno. Dakle, rok bi trebalo obavezno produžiti, i proširiti raspravu na što veći krug knjižničara, tj. svih onih na koje se Zakon odnosi.
2. Mišljenja smo također - o čemu je već bilo riječi na forumu - da se s donošenjem novog Zakona ne treba brzati, ako nisu do kraja promišljeni svi segmenti i područja na koja se Zakon odnosi, odnosno, ako nisu u potpunosti ocijenjene i dobre i loše strane dosadašnjih odredbi koje još uvijek stoje u važećem Zakonu. Samo radi nekih "kozmetičkih" preinaka, nije potrebno mijenjati cijeli Zakon, i time riskirati ozakonjavanje nekih rješenja koja bi mogla biti još gora od postojećih.
3. U nastavku, željeli bismo dati neke primjedbe na predloženi novi Zakon.

2. NARODNE KNJIŽNICE

Čl.12.
Pozdravljamo odredbu po kojoj bi učlanjenje u narodnu knjižnicu bilo besplatno je za djecu i mladež do 15 godina, ali ne smatramo da je takvoj odredbi mjesto u Zakonu o knjižnicama, barem ne još za sad, dok financijeri narodnih knjižnica - tj. njihovi osnivači, gradovi i općine, nemaju dovoljno razvijenu svijest o potrebama (dovoljnog) financiranja svojih knjižnica. Sigurni smo da bi sami knjižničari bili najsretniji kad bi se uistinu što prije ostvarili uvjeti za besplatno učlanjivanje ne samo djece, već i ostalih korisnika. Što se knjižnica tiče, one bi i bez zakonske odredbe rado uvele ovu novinu, samo što bi mnoge od njih tada ostale bez osnovnih sredstava za svoju djelatnost. Takva nam je knjižnična stvarnost, i od toga ne možemo pobjeći!

Čl. 13.
"Knjižnica izrađuje zbirku na jeziku i pismu nacionalnosti manjine ukoliko u lokalnoj zajednici živi najmanje 1000 pripadnika određene nacionalne manjine."

Čini nam se da se ovdje potkrala neka greška? Smatramo kako bi bilo učinkovitije kada bi broj pripadnika nacionalne manjine bio izražen u postotku, u odnosu na ukupan broj stanovnika nekog mjesta.

3. ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Čl. 16.
"Javne i privatne odgojno-obrazovne ustanove osnivaju školske knjižnice. "

Kao i u čl. 6: Gradovi i općine DUŽNI SU osnovati...., i u čl. 16. trebalo bi stajati "DUŽNI SU OSNOVATI ŠKOLSKE KNJIŽNICE".

5. SPECIJALNE KNJIŽNICE

U čl. 19. pod "posebne zadaće" trebalo bi dodati:
-osiguravanje odgovarajućeg pristupa informacijama i građi korisnicima


XII. KAZNENE ODREDBE

Općenito, smatramo da je u prijedlogu Zakona previše kaznenih odredbi za knjižničare, a premalo za ostale instance koje su također odgovorne za provođenje odredbi iz Zakona. Na primjer, nema rokova za općine i gradove u kojima su dužni osigurati knjižničnu uslugu svome stanovništvu, niti kaznenih odredbi ako to ne učine.
Ali, kaznit će se i knjižničari i knjižnice ako se napr. ne poštuju odredbe Pravilnika o zaštiti građe. Istovremeno, mnoge odredbe iz ovog Pravilnika neposredno su vezane uz financijska sredstva potrebna za njihovo realiziranje, koja treba osigurati osnivač. Ako osnivač ne osigura sredstva, nikome ništa, a ako knjižnica - zato što nije imala sredstava - ne osigura provođenje odgovarajuće zaštite, bit će kažnjena. Dakle, o ovim "kaznama" za same sebe trebamo svi skupa još malo promisliti.

Da zaključimo: mogli bismo se složiti s komentarima koji su već dati na forumu kako donositelji prijedloga vjerojatni nisu imali dovoljno informacija iz svih područja knjižničarstva, te prijedlozi nekih odredbi nisu dovoljno promišljeni i sveobuhvatni. Potrebno je više vremena i angažmana cijele struke oko predlaganja novog Zakona.

Također, kao voditeljica Županijske matične službe, a ujedno i kao prof. pedagogije i dipl. knjižničar po struci, s višegodišnjim iskustvom rada u školskoj knjižnici, smatram kako treba ozbiljno razmotriti primjedbe grupe uvaženih autorica koje sam također pročitala na forumu, a odnose se na školske knjižnice i njihov tretman u Zakonu o knjižnicama. Iznimno cijenim doprinos spomenutih autorica razvoju školskog knjižničarstva, i sve napore koje školska zajednica posljednjih godina ulaže u unapređivanje ovog područja školstva, ali ipak me iznenadio tako kategorično izražen stav kojim se školske knjižnice želi u potpunosti izuzeti iz ukupnog knjižničnog sustava, kojem one - vjerujem - po svojoj osnovnoj vokaciji ipak pripadaju. Uz to, pitam se jesu li zaista baš županijske matične službe, i stručni nadzor kojeg one provode, najveća današnja prepreka i smetnja u radu naših školskih knjižnica?
Možda bi i školske knjižničare, pa i ravnatelje škola, trebalo pitati što oni misle o tome? U svakom slučaju, tema zaslužuje temeljitiju i sveobuhvatniju raspravu nego što to omogućuje ovakav forum.

S poštovanjem,
Ljiljana Vugrinec
Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica


Vrh
Offline Profil  
 
 Naslov: Re: Još o prijedlogu novog Zakona o knjižnicama
PostPostano: pet svi 19, 2017 11:59 am 

Pridružen/a: pet svi 19, 2017 11:48 am
Postovi: 4
Working in school has many children.บาคาร่า


Vrh
Offline Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ]  Moderatori/ce: KIvan, SofijaKlarin

Vremenska zona: UTC + 02:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
HR (CRO) by hecos